Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rapport visar: mår de isolerade barnen i Ystad idag

- 04/07/2019, 15:28

Sverige stod stilla när det tragiska ödet kring de fem barnen i Ystad uppdagades. Nu kan en rapport avslöja nya uppgifter kring fallet – bland annat hur barnen mår idag.

Det var under sommaren 2018 som det tragiska fallet kring barnen i Ystad uppdagades. Där framgick det bland annat att barnen skrevs in i en skola i Ystad men aldrig deltog i undervisningen – något som tillslut fick myndigheter att reagera.

Och nu finns det nya uppgifter i fallet. För en månad sedan begärde skolinspektionen in ett yttrande från Ystads kommun för att kartlägga situationen ytterligare och även ta reda på hur barnen mår idag, skriver Expressen

Så mår barnen idag 

Inget av barnen bor idag kvar i Ystad, en är dock fortfarande skriven i kommunen men går i skola på annan ort, enligt rapporten. Samtliga barn uppges även vara omhändertagna förutom den äldsta flickan som är myndig och bor kvar hos föräldrarna. 

Rektorn underrättades 2014

I rapporten framgår det även att en person från skolinspektionen kände oro för barnen redan 2014 och kontaktade då rektorn på den skola där barnen var skrivna. Både rektor och skolpersonal ska då ha gjort efterforskningar på adressen utan att ha kommit över något konkret.

Rektorn kontaktade trots detta skolområdeschefen och fick beskedet att kultur- och utbildningsförvaltningen redan arbetade med ärendet. Ändå skulle det dröja till 2018 innan barnen omhändertogs.  

Myndigheten för kultur- och utbildningsförvaltningen
Myndigheten för kultur- och utbildningsförvaltningen fick en anmälan om barnen 2014. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Svårigheter i sina nya skolor 

Skolinspektionen ville även ha uppgifter om hur barnen idag anpassat sig till deras skolgång. I rapporten framgår det att åtminstone ett av barnen har stora svårigheter i skolan och dessutom har bytt skola en gång sedan omhändertagandet. Barnet ska enligt yttrandet inte må bra. 

Läs även: De isolerade barnen i Ystad – här är allt vi vet