Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Graviditetstest – så fungerar dem

- 07/07/2019, 20:01

Att ta ett graviditetstest kan framkalla många olika känslor. Men testet kan ibland vara svårt att förstå sig på. Nyheter24 hjälper dig att förstå hur dem fungerar och vad som är vad!

Beroende på vem du är och var du är i livet kan en graviditet vara allt från det bästa som hänt, till det sista du vill.

De flesta kvinnor har eller kommer vara i en situation där de känner att ett graviditetstest kan vara relevant. Men ibland kan det vara svårt att veta hur exakt det funkar. När bör det tas för att ge ett så säkert resultat som möjligt, hur vet man att att resultatet verkligen stämmer och vad är ett falskt negativt resultat?

Nyheter24 hjälper dig!

Hur fungerar det?

Först och främst kan det vara bra att veta hur ett graviditetstest egentligen fungerar. När du vill testa dig för att se om du är gravid eller inte så ska testet komma i kontakt med urin. Detta på grund av att urinet innehåller ett hormon som kroppen producerar hos gravida kvinnor, kallat hCG, vilket testet kommer märka av.

När är det bäst att ta testet?

Beroende på vilket test du köper, så kan känsligheten för hormonet variera. Ju längre tiden går vid en eventuell graviditet, så ökar mängden hCG i kroppen. Skulle det vara så att du är gravid, så är det mest troligt att du får ett positivt resultat om du väntar lite längre.

Ett tips, som de flesta kanske hört, är att ta testet så fort du vaknar på morgonen. Då är nämligen hCG-hormonet som högst, eftersom morgonurinen oftast är väldigt koncentrerat.

Var dessutom försiktig med att testa dig för tidigt. Om du hoppas på att vara gravid så finns risken för att du blir lurad med ett negativt resultat, eftersom det troligtvis är för tidigt in i graviditeten för testet att känna av hCG-hormonet. Det kallas för ett falskt negativt resultat.

Bästa tiden för att få ett så sanningsenligt resultat som möjligt är att vänta minst en vecka efter ägglossningen, helst lite längre till och med. 

Positiva aspekter med att testa sig tidigt

Men det finns de kvinnor som även vill testa sig tidigt av andra anledningar än ren nyfikenhet eller oro. Det kan handla om att hon tar mediciner som kan skada ett eventuellt foster och som skulle kunna leda till missfall.

Hur läser man av graviditetstestet?

Olika graviditetstest ser olika ut. Det gör även resultaten på dem, även om de flesta följer samma riktlinjer kring vad antal streck på testet står för. Många tester visar även olika symboler beroende på resultat.

Läs först och främst alltid bruksanvisningen innan du testar dig, så att du är helt säker på vad som är vad. 

Om testet visar ett svagt streck eller ett plus, så betyder det oftast att det är positivt.

Men det finns några saker som är bra att tänka på.

Bland annat så ska det även finnas ett streck i kontrollfältet på testet, sedan ska det svaga strecket innehålla färg. Bägge dessa måste uppfyllas för att testet ska vara positivt till 100 procent, skriver Billiga Tester.