Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barngäng sätter skräck i område: "Aldrig sett något liknande"

- 08/07/2019, 18:00 -

Hot, trakasserier och fysiskt våld. Det har de boende i en hyresgästförening i Grums kommun upplevt fram och tillbaka i ett års tid. De som ligger bakom attackerna? Ett barngäng.

Den senaste tiden har Grums kommun, Värmland, haft problem med ett gäng som hotar, trakasserar och misshandlar de boende på orten. Det som dock är särskilt unikt är vilka som ligger bakom attackerna – en barngrupp i åtta- till tolvårsåldern. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger kommunpolisen Lennart Hynynen, till Aftonbladet. 

Vågar inte gå ut

Sedan trakasserierna började för ungefär ett år sedan har flera i området sagt att de inte längre låter sina barn leka utomhus. Det här är för att barnligan har hotat och fysiskt hoppat på både barn och vuxna, något som har skakat om de boende i föreningen. 

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”Jag ska våldta dig” säger de, berättar en boende till Hem & Hyra.

Kontaktat polis 

De som bor i området har nyligen berättat om barngänget för hyresgästföreningen som i sin tur har kontakt kommunen och polisen, och situationen är enligt dem unik. 

– Jag har aldrig varit med om att så små barn gör sådana här saker. De har hällt ner sopor i brevinkasten hos folk, ryckt upp blommor och hotat både barn och vuxna sexistiskt. De boende är rädda, säger Hynynen till Aftonbladet.

Ska ha möte med föräldrarna 

Hynynen menar att situationen försvåras då barnen ifråga har föräldrar som inte talar svenska. Polisen ska dock träffa föräldrarna och försöka reda ut situationen – något Hynynen hoppas ska få barnen att lugna sig. Utöver det ser han det som nödvändigt att kommunen kliver in. Sådana insatser är även planerade, bland annat ska en aktivitetsdag anordnas för att diskutera problemet, skriver Nya Wermlandstidningen