Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem snabba: Det här visste du inte om herpes

- 14/07/2019, 10:19

Herpes är en av våra vanligaste könssjukdomar, men vet vi verkligen allt om smittan? Här är fem herpes-fakta som kanske förvånar dig.

Herpes är könssjukdomen som är känd för att orsaka blåsor på både kön och mun. Men trots att ungefär var tredje person har smittan finns det saker som inte är så välkända om sjukdomen.

Här är fem saker du kanske inte visste om herpes.

1. Så lång tid tar det innan blåsor dyker upp

Herpes smittar genom oskyddat samlag, oralsex och kyssar – men hur lång tid tar det egentligen innan de berömda blåsorna dyker upp? 

Såhär ligger det till: Vanligtvis får du blåsor en dag till några veckor efter att du fått viruset. Du kan även hålla utkik efter feber, det är nämligen också vanligt att få i samband med första utbrottet. 

2. Herpes kan sitta lite överallt

De flesta vet att man kan få herpes kring mun och underliv – men visste du att smittan även kan sätta sig på andra platser? 

Mun
Bildkälla: Janerik Henriksson

Närmare bestämt kan man få blåsor kring analöppning, urinrör, skinkor, lår och pung om man har en sådan. 

3. Vissa får bara utbrott en gång 

Hur ofta blossar blåsorna upp då? Det är olika, men det är inte ovanligt att bara ha ett enda utbrott. 

Det är också vanligt att få utbrott i samband med stress eller förkylning. 

4. Smittar ej genom objekt

Har du någon gång undrat om du kan få herpes genom att dela till exempel toalett eller handduk med någon? Svaret på det är nej, herpesviruset dör nämligen snabbt utanför kroppen. 

Ben
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

5. Smittar även utan blåsor

Har du hört att herpes bara smittar så länge man har aktiva blåsor? Det är en myt. 

Även om man inte upplever några symptom finns det en risk att man smittar andra. Detta då man fortfarande har viruset i kroppen, dock är risken mindre än om man har aktiva blåsor, skriver UMO

Läs även: Det här visste du inte om klamydia