Herpes
Här är sex saker att hålla koll på om herpesvirus. - Foto: Pexels och Stella Pictures

Sex snabba: Det här visste du inte om herpes

Herpes är en av våra vanligaste könssjukdomar, men vet vi verkligen allt om smittan? Här är sex herpes-fakta som kanske förvånar dig.


Herpes är könssjukdomen som är känd för att orsaka blåsor på både kön och mun. Men trots att ungefär var tredje person har smittan finns det saker som inte är så välkända om sjukdomen.

Här är sex saker du kanske inte visste om herpes.

1. Hur lång tid tar det innan blåsor dyker upp?

Herpes smittar genom oskyddat samlag, oralsex och kyssar – men hur lång tid tar det egentligen innan de berömda blåsorna dyker upp? 

Såhär ligger det till: Vanligtvis får du blåsor en dag till några veckor efter att du fått viruset. De första symtomen brukar vara att huden känns öm, kliar eller sticker. Du kan även hålla utkik efter feber, det är nämligen också vanligt att få i samband med första utbrottet. 

2. Var kan man få herpes?

De flesta vet att man kan få herpes kring mun och underliv – men visste du att smittan även kan sätta sig på andra platser? 

Bildkälla: Janerik Henriksson

Närmare bestämt kan man få blåsor kring analöppning, urinrör, skinkor, lår och pung om man har en sådan. Herpes i underlivet och runt munnen är ofta olika typer – men vid munsex kan du föra över viruset till personens underliv.

3. Vissa får bara utbrott en gång 

Hur ofta blossar blåsorna upp då? Det är olika, men det är inte ovanligt att bara ha ett enda utbrott. 

Det är också vanligt att få utbrott i samband med stress eller förkylning. 

4. Kan herpes smitta om man dela toalett?

Har du någon gång undrat om du kan få herpes genom att dela till exempel toalett eller handduk med någon? Svaret på det är nej, herpesviruset dör nämligen snabbt utanför kroppen.

För att minska risken att smittas är det viktigt att skydda sig med kondom eller slicklapp. Om du nyligen har rört vid blåsorna måste man vara noga med att tvätta händerna och gärna använda handsprit, annars kan herpes smitta genom smeksex. 

Du kan även föra över smittan till andra delar av din egen kropp, som ögon och underliv.

Undvik även att dela glas eller flaska med någon som har munherpes, risken är liten att det smittar så men den finns.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

5. Smittar även utan blåsor

Har du hört att herpes bara smittar så länge man har aktiva blåsor? Det är en myt. 

Även om man inte upplever några symptom finns det en risk att man smittar andra. Detta då man fortfarande har viruset i kroppen, dock är risken mindre än om man har aktiva blåsor.

6. Hur många har herpes i Sverige?

Herpes är väldigt vanligt i Sverige. Närmare 80 procent har någon form av herpes, men det är inte alla som får utbrott.

Källa: RFSU och UMO.

Läs även: Det här visste du inte om klamydia

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du herpes?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.