Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här visste du inte om klamydia

- 22/06/2019, 21:05 -
KLAMYDIA

Fakta du inte visste om klamydia

Pixabay

De flesta får en någon gång i livet – det är inget ovanligt eller nödvändigtvis farligt. Men könssjukdomar är väl inte kul att få. Men visste du till exempel att klamydia är den vanligaste könssjukdomen? Det och mycket mer kan du läsa om här.

Oavsett vem du är, så finns risken för att råka ut för könssjukdomar. Vi har hört talas om dem och vet möjligtvis lite om de allra vanligaste, där ibland klamydia. 

Klamydia orsakas av bakterier som kan sätta sig i livmodern, urinröret, i slemhinnorna i slidan och som kan ta sig upp till äggledarna, vilket aldrig är bra. Sjukdomen smittar vid sexuellt umgänge, oavsett om det är vaginalt, analt, oralt, hångel eller petting. Har du otur att få bakterien på fingrarna, så kan det smittas till ögonen. Då börjar det klia, svida, rinna och kladda.

Trots att det inte är kul att få klamydia, så listar Nyheter24 några intressanta fakta kring könssjukdomen.

Vanligast hos kvinnor

Visste du exempelvis att det är vanligast för kvinnor mellan 15-24 år att råka ut för klamydia? Efter den gruppen kommer män som har sex med andra män.

Vanligaste könssjukdomen som existerar

Ser vi på siffrorna är det ingen tvekan om att klamydia är den absolut vanligaste könssjukdomen. På ett år är det 114 000 000 personer som bär på bakterien runt om i världen, medan det i de europeiska länderna är runt 1 av 20 sexuellt aktiva kvinnor som någon gång burit på könssjukdomen. I exempelvis Storbritannien hade 3 000 000 personer klamydia på ett spann mellan 2004 till och med 2013.

Här är det mest förekommande i Sverige

Kanske inte så förvånande är det att Stockholm är den stad som bland annat har högst genomsnitt gällande klamydiafall. Men några andra ställen runt om i Sverige som har ett högt genomsnitt är Örebro, Gotland, Västmanland och Västra Götaland. På dessa ställen var det högre än det rikstäckande genomsnittet, alla fem hade 313 fall per 100 000 invånare.

Kan påverka mer än man tror

Det finns andra risker med klamydia också. En av dem är infertilitet, speciellt hos kvinnor. I USA blir runt 20 000 kvinnor infertila, årligen, efter att ha burit på sjukdomen. 

Det kan även ge kliande, röda ögon. Din hals kan även infekteras, beroende på hur bakterien smittades.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Uppsök vård om du misstänker att du har blivit smittad.