Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vet du om din katt har fått värmeslag

- 25/07/2019, 11:34 -

Varma sommardagar kan kännas härliga men våra kattvänner håller inte alltid med. För heta temperaturer kan nämligen leda till värmeslag hos djuret. Här är symptom att hålla utkik efter.

Sommar, sol och värme är på mångas favoritlista, men det kan vara bra att hålla katten under uppsikt när temperaturen ökar. Dessa kan nämligen drabbas av värmeslag – ett tillstånd som i värsta fall är livshotande. 

Vissa katter särskilt utsatta 

Katter har själva några strategier som de tilltar när de blir för varma. Till exempel kan de fukta pälsen och flämta för att försöka kyla ner sig, något som dock är ineffektivt om den omgivande luften också är varm. 

Särskilt utsatta för värmen är äldre och överviktiga katter samt katter med kortare nosar. Här är symptomen att hålla utkik efter: 

Symptom på värmeslag hos katt

Om en katts kroppstemperaturer överstiger det normala, vilket är 38 till 39 grader, kan den få värmeslag. De vanligaste symptomen på det är:

  • Katten flåsar
  • Kattens tunga är kraftigt röd
  • Kattens tandkött är antingen kraftigt rött eller blekt
  • Saliven är kladdig
  • Katten är slö och vinglig
  • Katten kräks eller har diarré. Ibland blodblandat.
  • Allvarliga symtom som chock eller koma förekommer

Katt
Bildkälla: Pixabay

Vad ska jag göra om min katt fått värmeslag?

Om olyckan redan är framme är det viktigt att agera fort. 

Det första man ska göra är att kontakta en veterinär, hen kan då berätta vad du kan göra hemma eller om du ska åka in till närmaste djur-akut. 

Medan du pratar med veterinären kan det vara bra att flytta katten till en sval plats. Du kan även fukta pälsen med ljummet vatten och ha dricksvatten bredvid katten så den kan dricka. Om katten inte dricker självmant kan du ge den vatten i mindre portioner gennom en spruta i munnen, skriver Moderna Djurförsäkringar

Vid allvarligt värmeslag måste katten dock behandlas av en veterinär, så se till att kontakta en sådan först!

Läs även: Så får du husdjuren att må bra i värmen