Festival-ska.drivas-av-solenergi
Festival ska drivas av solenergi - Foto: Facebook/Fritt Spelrum, Erik Johansen/TT

Festivalen ska drivas av solenergi: "Tar till sig av Greta"

Sommar innebär en hel del roliga festivaler – bland annat en som nästan enbart ska drivas av solenergi. "Man tar till sig det här som Greta Thunberg har dragit igång", förklarar arrangören för SVT.


Det är i naturreservatet Spraglehall i Krokos, Sölveborg, som festivalen ska äga rum. För närvarande håller området på att förberedas för arrangemanget, och däribland utrustning som drivs av solenergi. 

– Man är inte opåverkad av vad som händer i världen. Man tar till sig det här som Greta Thunberg har dragit igång, säger festivalarrangören Peter Bengtsson, till SVT. 

"En hållbar festival" 

Musikfestivalen beskrivs som en bred festival som alltid haft flera olika genres. I år har dock särskilda ändringar gjorts med den primära energikällan.

– Vi försöker göra den här festivalen till en hållbar festival. Det ligger i tiden nu. Förut har vi haft en dieselgenerator som ger oss ström, men vi har aldrig riktigt gillat det, säger Bengtsson till SVT.

Ett undantag

Enda undantaget för solenergi-principen är gasol som ska driva stekborden, utöver det ska allt drivas av den mer miljövänliga energikällan. 

– Det är allt som vi har på scenen, ljudanläggning och ljusanläggning. Vi räknar även med att solenergin ska räcka till kylskåpen som cateringfirman har för att förvara sin mat, avslutar Bengtsson. 

Festivalen äger rum imorgon, lördag, med start klockan 15.

Läs även: 8 tunga musikfestivaler i Europa du inte vill missa i sommar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på festival?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.