Söndag 5 Dec
Stockholm

Festivalen ska drivas av solenergi: "Tar till sig av Greta"

Festival-ska.drivas-av-solenergi
Festival ska drivas av solenergi. Foto: Facebook/Fritt Spelrum, Erik Johansen/TT

Sommar innebär en hel del roliga festivaler – bland annat en som nästan enbart ska drivas av solenergi. "Man tar till sig det här som Greta Thunberg har dragit igång", förklarar arrangören för SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är i naturreservatet Spraglehall i Krokos, Sölveborg, som festivalen ska äga rum. För närvarande håller området på att förberedas för arrangemanget, och däribland utrustning som drivs av solenergi. 

– Man är inte opåverkad av vad som händer i världen. Man tar till sig det här som Greta Thunberg har dragit igång, säger festivalarrangören Peter Bengtsson, till SVT. 

"En hållbar festival" 

Musikfestivalen beskrivs som en bred festival som alltid haft flera olika genres. I år har dock särskilda ändringar gjorts med den primära energikällan.

– Vi försöker göra den här festivalen till en hållbar festival. Det ligger i tiden nu. Förut har vi haft en dieselgenerator som ger oss ström, men vi har aldrig riktigt gillat det, säger Bengtsson till SVT.

Ett undantag

Enda undantaget för solenergi-principen är gasol som ska driva stekborden, utöver det ska allt drivas av den mer miljövänliga energikällan. 

– Det är allt som vi har på scenen, ljudanläggning och ljusanläggning. Vi räknar även med att solenergin ska räcka till kylskåpen som cateringfirman har för att förvara sin mat, avslutar Bengtsson. 

Festivalen äger rum imorgon, lördag, med start klockan 15.

Läs även: 8 tunga musikfestivaler i Europa du inte vill missa i sommar

Har du varit på festival?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela