Eskilstuna inför tillståndskrav för tiggeri: "Kan riskera böter"

- 01/08/2019, 17:57

Från och med nu behöver personer som tigger ansöka om ett tillståndskrav i Eskilstuna. De som ansvarar för att kontrollera att detta följs är polisen i kommunen.

Tiggeriförbud har länge varit en snackis.

Men nu är Eskilstuna den första kommunen i Sverige som inför tillståndskrav för passiv penninginsamling.

Polisen kontrollerar

Ansvariga för att se till att det nya kravet följs är poliserna i kommunen. Om personen i fråga inte har tillstånd kan polisen avvisa denne från platsen och även ge böter.

– Har man inget tillstånd är det ett brott mot ordningslagen och straffet är böter, förklarar kommunpolisen Thomas Bergqvist.

All nödvändig information ansvarar kommunen för, däribland ansvaret över att de berörda fått denna information.

– Vi har jobbat hårt de senaste veckorna med att få ut informationen till de personer som finns ute idag och samlar in pengar, berättar juristen Göran Heldesten.

Polisen Thomas Bergqvist menar att det mest effektiva är att informationen når ut till dem innan polisen börjar jobba repressivt.

Måste ansöka om tillstånd

För att få ett tiggeri-tillstånd behöver man ansöka via internet eller på plats i Eskilstunas polishus. Kostnaden ligger på 250 kronor, bortsett från ansökningsavgiften, och kommer behandlas som vilket ärende som helst.

För tillfället har inga ansökningar kommit in till polisen.

– Varje ansökan är individuell och man måste visa upp giltig legitimation för att hämta ut sitt tillstånd, förklarar Bergqvist till SVT.

Fråga om prioritering

Att utföra kontroller av tillstånd ställs dock i relation till andra situationer som kan tänkas behöva mer uppmärksamhet:

– Att söka upp och avvisa folk som håller på med passiv penninginsamling ska naturligtvis vägas mot andra problemställningar som finns i Eskilstuna, avslutar Bergqvist till SVT.

Är tillståndskrav för tiggeri en bra sak?