Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leif GW Persson om yxmordet: "Indikationer på förberedd gärning"

- 07/08/2019, 21:30

Förra fredagen blev 16-åriga Peter Plax brutalt yxmördad – ett mord som har erkänts av pojkens vän. Nu har nya uppgifter om vad som föranledde mordet tillkommit.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur 16-åriga Peter Plax blev brutalt yxmördad av sin vän den 3 augusti på en badplats i Sollentuna. Nu har nya uppgifter tillkommit angående vad som föranledde mordet. 

Pojkarna umgicks tidigare på dagen

Enligt flera personer i ungdomarnas närhet hade pojkarna känt varandra länge. De ska även ha umgåtts samma dag som mordet inträffade. 

– Jag träffade Peter samma dag som det hände. Jag hejade på dem när de cyklade förbi. De cyklade bara runt, han och (den misstänkte). Många har sett dem tillsammans den dagen, berättar vännen för Expressen. 

Sinnesutredning ska utföras

Senare samma dag, runt 22-tiden, mördades Peter Plax. Tonårspojken larmade polisen själv och erkände brottet, skriver Aftonbladet

Rätten har sedan dess beslutat att göra en mindre sinnesutredning av tonåringen. Denna kommer ligga till grund för om pojken ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, skriver Expressen

Leif GW Persson kommenterar 

Även polisprofessor Leif GW Persson har uttalat sig om fallet. Under onsdagens "Nyhetsmorgon" i TV4 säger han att det finns indikationer på att mordet var planerat:

"Det är en mycket ovanlig händelse. Dels är det ovanligt sett ur modus operandi. Det finns starka indikationer på att det är en förberedd gärning".

Han fortsätter: 

"Deras bakgrund är helt fläckfri. De är väldigt framgångsrika i sina studier, de kommer från väletablerade medelklassmiljöer i områden som inte på minsta vis är socialt utsatta".