Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Att titta fotboll är bra för hälsan

- 17/08/2019, 08:58 -

En ny studie kommer med väldigt goda nyheter. I alla fall för alla fotbollsintresserade! Det kan nämligen vara positivt för hälsan att titta på när ditt favoritlag spelar.

Man brukar ofta prata om att ett supporterskap till till exempel ett fotbollslag kan tära på hjärtat. Man kan slitas mellan himmel och helvete och allt kan förändras på några få sekunder.

Men visste du att att det faktiskt kan vara nyttigt för hjärtat att till exempel titta på när ens favoritlag spelar fotboll? Det visar nu en studie gjord av företaget Bet Victor tillsammans forskare vid University of Leeds i Storbritannien, rapporterar Daily Mail.

AIK-supportrar under match.
AIK supportrar under match. Bildkälla: Naina Helén Jåma TT/TT

Långvariga positiva effekter vid vinst

Forskarna analyserade 25 supportrar till det lokala fotbollslaget Leeds United FC under tre matcher. Under studien märkte de att den genomsnittliga supporterns hjärtfrekvens ökade med cirka 64 procent när de kikade på matcherna.

Ökningen av hjärtfrekvensen motsvarade en rask promenad i ungefär en och en halv timme menar forskarna. Förutom det så upplevde supportrarna en psykologisk boost samtidigt som deras blodtryck sänktes i fall laget vann. Denna effekt kunde hålla i sig hela dagen för vissa. Vilken grej va?

Förödande känslor vid förlust

Ja, det gäller verkligen att heja på ett topplag om man vill må bra. Forskarna kom även fram till att en förlust för favoritlaget kan leda till en riktigt negativ psykologisk effekt. 

– Att stödja sitt lag under en fotbollsmatch ger dig en måttlig kardiovaskulär träning och, beroende på resultatet, en psykologisk boost eller svacka, säger Doktor Andrea Utley, som skrivit studien.

Så nu kan du följa ditt favoritlag med gott samvete – sen får vi hoppas att de vinner. Heja heja!

Brukar du titta på fotboll?