En ny studie menar att titta på fotboll kan vara bra för hälsan
Att titta på fotboll kan vara bra för hjärtat visar en ny studie. - Foto: Luca Bruno AP/TT, Anders Wiklund/TT

Ny studie: Att titta på fotboll är bra för hälsan

En ny studie kommer med väldigt goda nyheter. I alla fall för alla fotbollsintresserade! Det kan nämligen vara positivt för hälsan att titta på när ditt favoritlag spelar.


Man brukar ofta prata om att ett supporterskap till till exempel ett fotbollslag kan tära på hjärtat. Man kan slitas mellan himmel och helvete och allt kan förändras på några få sekunder.

Men visste du att att det faktiskt kan vara nyttigt för hjärtat att till exempel titta på när ens favoritlag spelar fotboll? Det visar nu en studie gjord av företaget Bet Victor tillsammans forskare vid University of Leeds i Storbritannien, rapporterar Daily Mail.

AIK supportrar under match. Bildkälla: Naina Helén Jåma TT/TT

Långvariga positiva effekter vid vinst

Forskarna analyserade 25 supportrar till det lokala fotbollslaget Leeds United FC under tre matcher. Under studien märkte de att den genomsnittliga supporterns hjärtfrekvens ökade med cirka 64 procent när de kikade på matcherna.

Ökningen av hjärtfrekvensen motsvarade en rask promenad i ungefär en och en halv timme menar forskarna. Förutom det så upplevde supportrarna en psykologisk boost samtidigt som deras blodtryck sänktes i fall laget vann. Denna effekt kunde hålla i sig hela dagen för vissa. Vilken grej va?

Förödande känslor vid förlust

Ja, det gäller verkligen att heja på ett topplag om man vill må bra. Forskarna kom även fram till att en förlust för favoritlaget kan leda till en riktigt negativ psykologisk effekt. 

– Att stödja sitt lag under en fotbollsmatch ger dig en måttlig kardiovaskulär träning och, beroende på resultatet, en psykologisk boost eller svacka, säger Doktor Andrea Utley, som skrivit studien.

Så nu kan du följa ditt favoritlag med gott samvete – sen får vi hoppas att de vinner. Heja heja!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du titta på fotboll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.