Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Därför är det dåligt för miljön att kissa i havet

- 16/08/2019, 22:31

Algblomning är i grunden ett naturligt fenomen som inträffar varje år. De senaste åren har dock allt kraftigare algblomningar uppstått, något som ställer till det för vårt klimat. Och nu har forskarna hittat en potentiell anledning till varför.

Alger i sig är inte farligt för vår miljö, men om det uppstår för mycket av dem blir vårt klimat till slut lidande. Detta då det sätts igång en process som kallas övergödning, något som bland annat slår ut bottenlevande djur och fiskar, skriver Havs och Vatten myndigheten. 

Därför är det i vårt intresse att hålla algerna nere – och då kan vi behöva skippa att kissa i havet framöver. 

Frodas i urin 

Vad är det då som ställer till det? Jo, alger frodas i starkt solljus, lugnt väder och näring – och en rik källa till det senare är just vårt kiss.

– Urinet spär på algblomningen. En liter kiss ger ganska många kilo algblomning mer näring, säger Lena Kautsky, marinbiolog vid Stockholms universitet, till P4 Extra.

Simma
Alger frodas i urin, därför bör man inte kissa i havet. Bildkälla: Gorm Kallestad/TT

Fritidsbåtar största problemet 

Det största problemet är dock inte enskilda personer som badar, utan fritidsbåtar som ligger ute i havet. 

– Vi pratar inte om bassänger och kanske inte ens om vanliga sandstränder där många badar. Men vi har väldigt mycket fritidsbåtar som flyttar ut i skärgården på sommaren, kanske många hundra. Då behöver man ju ha ett ställe att kissa och bajsa, säger Kautsky i Sveriges Radio.

Hon fortsätter:

– Det finns alger i vattnet och de tycker att det här är mums att växa till på. Då får man flera kilo av alger. Det blir väldigt, väldigt mycket.

Experiment visade kissets effekt

För att understryka sin poäng berättar Kautsky om ett laboratorieexperiment som hon och hennes kollegor utförde för några år sedan. 

I en behållare med Östersjövatten tillsattes ett dygns urin som sedan fick stå i sex dagar. Resultatet? Knallgrönt vatten fullt av alger och växtplankton. 

Alger
Alger. Bildkälla: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Därför uppmanar Kautsky att man ska tänka på att det man gör i naturen inte bara försvinner, utan även påverkar. 

Så gör du om du kommer i kontakt med alger 

Alger kan vara farligt för både människor och djur att komma i kontakt med. Om du har badat i ett hav med alger rekommenderas du därför att duscha och tvåla in hela kroppen med rent vatten, skriver SLL.

Läs även: Nya idéen: Så ska man få kossor att prutta mindre

Brukar du kissa i havet?