Nya idéen: ska man kossor att prutta mindre

- 07/08/2019, 20:28 -

Det finns en hel del gulliga kossor världen över – men deras gaser ställer tyvärr också till det för klimatet. Nu kan dock fyra svenska entrepenörer hittat svaret på hur vi ska minska djurets gaser.

Vår planet är full av betande kossor, ett djur vars gaser dock blivit ett miljöhot. Detta då stora mängder metangaser kommer från djuret vilket leder till klimatförändringar. 

Nu kan dock fyra svenska högskolestudenter kommit på ett sätt att hålla kossornas fisar under kontroll.

Ändra djurets foder 

Vad är då denna innovation? Jo, att justera kossornas kost en smula – närmare bestämt med sjögräs. Idémakarna menar nämligen att detta gör djuret mindre gasigt.

– Det torkas, hackas och blandas in i kossans vanliga kost. Det kommer bara utgöra en procent av den mängd foder de får per dag i dag. Man kan se det som ett kosttillskott för kossor som blockerar metanproduktionen i kossans mage, säger Fredrik Åkerman, en av grundarna, till Veckans Affärer.

Kossa
Bildkälla: Emil Langvad/TT

Åkerman menar att det här kan eliminera hela 4,6 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. På en global nivå kan utsläppen minska med 3,2 procent.

Flera investerare 

Bolaget som de fyra högskolestudenterna har startat heter Volta Greentech och har redan nu flera investerare. Nästa steg är att utföra ett pilotprojekt på en svensk gård för att se hur idéen fungerar i praktiken. 

Eventuellt cancerframkallande ämne  

En oro som har funnits är om bromoform, ett ämne i sjögräs, kan vara cancerogent i för stora mängder. En ny amerikansk studie antyder dock att mängden bör vara överkomlig. Detta då nivån av bromoform som hittades i kornas mjölk var 500 gånger lägre än det som är maxnivån i det amerikanska dricksvattnet, skriver Veckans affärer

Läs även: Göran Persson: Inte svenska kor som orsakat klimatkrisen