Veganmat
Beslutet: Gymnasieskolan vägrar serverar elever vegansk kost - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT

Beslutet: Kommunen vägrar servera gymnasieelever veganmat

Luleå kommun har beslutat att gymnasieeleverna i kommunen inte ska serveras veganmat i skolan. Ett beslut som upprört flera elever.


Sommaren är slut och höstterminen har startat för landets grund- och gymnasieelever. Mycket kan som vi vet ändras över sommaren, kanske slutar någon lärare eller två klasser slås ihop till en. 

För gymnasieeleverna i Luleå kommun har maten ändras. Tidigare har eleverna erbjudits vegansk kost, men nu har kommunen beslutat att det ska tas bort från menyn, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. 

Upprörda känslor 

Framöver hänvisas de elever som äter vegankost till salladsbuffén och beslutet väcker många känslor, framförallt hos de elever som är veganer. En av eleverna menar att salladsbuffén inte är tillräcklig. 

– Våra föräldrar betalar skatt för att vi ska få mat i skolan. Då ska vi inte behöva ta med oss matlådor, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten. 

"Skyldiga att servera näringsrikt"

Däremot är inte skolorna skyldiga att servera veganmat. Det menar Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun. Det kan dock göras undantag för enskilda kök. 

– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt vilket vi är skyldiga att servera enligt skollagen, säger Mats Åström till kanalen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.