Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet: Kommunen vägrar servera gymnasieelever veganmat

- 24/08/2019, 15:29 -

Luleå kommun har beslutat att gymnasieeleverna i kommunen inte ska serveras veganmat i skolan. Ett beslut som upprört flera elever.

Sommaren är slut och höstterminen har startat för landets grund- och gymnasieelever. Mycket kan som vi vet ändras över sommaren, kanske slutar någon lärare eller två klasser slås ihop till en. 

För gymnasieeleverna i Luleå kommun har maten ändras. Tidigare har eleverna erbjudits vegansk kost, men nu har kommunen beslutat att det ska tas bort från menyn, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. 

Upprörda känslor 

Framöver hänvisas de elever som äter vegankost till salladsbuffén och beslutet väcker många känslor, framförallt hos de elever som är veganer. En av eleverna menar att salladsbuffén inte är tillräcklig. 

– Våra föräldrar betalar skatt för att vi ska få mat i skolan. Då ska vi inte behöva ta med oss matlådor, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten. 

"Skyldiga att servera näringsrikt"

Däremot är inte skolorna skyldiga att servera veganmat. Det menar Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun. Det kan dock göras undantag för enskilda kök. 

– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt vilket vi är skyldiga att servera enligt skollagen, säger Mats Åström till kanalen.

Vad tycker du om det här?