Här blir det totalstopp för skolfoton: "Alla har inte råd"

Skolfotografering har länge varit en tradition i den svenska skolan. Men på senare tid har flera kommuner slutat eller funderat på att sluta med fotograferingen. Under tisdagen tog Kungsbacka kommun just detta beslut, och orsakerna är flera.


I våras infördes EU-lagen GDPR och sedan dess har flera rutiner i vårt samhälle ändrats. Bland annat innebär det att vårdnadshavare måste signera ett formulär innan deras minderåriga barn fotograferas, vilket även påverkar skolfotograferingar.  

Detta har även fått flera kommuner att tänka om kring fotograferingarna – bland annat Kungsbacka kommun i Halland.

Utredning 

I samband med att den nya lagen infördes inledde även Kungsbacka kommun en utredning angående hur bestämmelsen skulle påverka skolfotograferingar. Nu är utredningen klar och ett beslut har tagits – att traditionen avvecklas. 

– Vi kommer inte ha någon skolfotografering. Det är inte skolans uppdrag att genomföra gruppfotografier för kommersiellt bruk. Vi kan inte se att det har stöd utifrån skollagen och andra styrdokument, säger Margareta Ljungqvist, verksamhetschef på förvaltningen för Förskola och grundskola, till tidningen Norra Halland.

Hon fortsätter:

– Det handlar också om GDPR. Eftersom det är personuppgifter som hanteras måste vi ha tillstånd för omyndiga barn.

Bildkälla: Pixabay

Andra orsaker till beslutet

I utredningen som föranlett beslutet har man även tagit hänsyn till andra faktorer. Bland annat omnämns att vissa barn bävar inför fotograferingen, att det finns elever som lever under skydd samt att alla föräldrar inte har råd att köpa fotografierna. 

– Man har kunnat uppleva det som en press att fotograferas, förklarar Ljungqvist för Norra Halland.

Vissa skolor i kommunen kommer dock fortfarande ha skolfotografering då de redan skrivit på kontrakt med skolfotograferingsföretag, skriver Norra Halland.

Läs även: Norrköping: Förskolebarn ska övervakas genom digitala armband

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du skolor borde ha skolfotografering?
Tack för din röst!