En mamma mördad i malmö.
I måndags mördades en 30-årig kvinna med flera skott i Malmö. - Foto: Foto: Johan Nilsson, Mikael Fritzon, Google maps, Shutterstock (Montage).

Kvinnlig läkare sköts till döds i Malmö – här är allt som hänt

Under måndagsförmiddagen sköts en 30-årig kvinna till döds på en öppen gata. Kvinnan bar sitt barn i sina armar när hon plötsligt sköts i huvudet av en maskerad gärningsman. Här är allt vi vet om händelsen hittills.


Den 26 augusti sköts en småbarnsmamma i 30-årsåldern till döds med flera skott i Ribersborg i centrala Malmö. Kvinnan, som dog av sina skador, höll sitt barn i sina armar och gick intill barnets pappa när hon sköts i huvudet av en maskerad gärningsman. 

Här är allt vi vet hittills. 

TIDSLINJE AV BROTTET OCH HÄKTNINGEN AV DEN MISSTÄNKTA GÄRNINGSMANNEN 

Måndag 26 augusti

Den 30-åriga kvinnan skjuts till döds

• Klockan 09:58 larmas polis om skottlossning i  Ribersborg, Malmö. En kvinna i 30-årsåldern har skjutits till döds på öppen gata. När kvinnan skjuts faller hon till marken tillsammans med bebisen som hon håller i sina armar. 

Pappan till barnet som går intill kvinnan vid den plötsliga attacken skadas inte under skottlossningen. Bebisen skadas inte heller mer än med några skrapsår och bulor från fallet, men förs till barnakuten av pappan för att undersökas. 

Gärningspersonen fångas på film

• Enligt vittnen ska åtta till tio skott ha avlossats och man ska sedan ha sett kvinnan liggandes på marken med ett barn i famnen. En kort stund senare ses en maskerad gärningsperson springa ifrån platsen. Den okände gärningsmannens flykt fångas på film av ett vittne och publiceras av SVT.  

I Kvällsposten framgår det även att kvinnan var läkare. 

– Hon sköts i huvudet. Det var en ren avrättning. Först sprang (gärningspersonen) han åt ett håll men sedan vände han snabbt och sprang tillbaka åt andra hållet, berättar ett ögonvittne för Aftonbladet.

Polisen arbetar hela dygnet

• Polisen påbörjar sin undersökning och arbetar under hela måndagen med teknisk undersökning, intervjuer med vittnen och dörrknackning. 

En gärningsperson anhålls 

• 21:10, samma dygn anhålls en gärningsperson misstänkt på sannolika skäl för medhjhälp till mordet, och grovt vapenbrott. 

Tisdag 27 augusti

Misstänkt mordvapen och god bild av de inblandade personerna

• Vid 10-tiden under tisdagen håller polisen i en presskonferens. De berättar att man beslagtagit vapen i utredningen och att vapnet i fråga är det misstänkta mordvapnet. 

De förklarar även att de har en god bild av personerna som är inblandade men att de arbetar för att få fram en exakt bild av vad som ägt rum.

Ber om att undvika spekulationer

Under presskonferensen ber både polis och åklagare att allmänheten och media undviker spekulationer. 

– Ja förstår att intresset är väldigt stort från media. Vi har insett det. Och det är självklart. Vi vill dock gärna säga att vi inte kan säga så väldigt mycket om utredningen. Det är väldigt tidigt. Och hoppas på förståelse från media för det, säger Åsa Palmqvist, åklagare. 

– Dels med hänsyn till de anhörige, men också med hänsyn till utredningen, att det inte sprids en väldigt massa spekulationer om motiv och gärningsmän och annat. Det är någonting som denna utredningen ska visa och den pågår nu för fullt, fortsätter hon. 

Torsdag 29 augusti

Tre män jagas i samband med mordet och en 19-åring häktas skäligen misstänkt för medhjälp till mord på kvinnan.

Torsdag 5 augusti

En vecka efter häktningen släpps 19-åringen på fri fot – ett beslut som tas av åklagaren. 

"För att kunna begära honom häktad på sannolika skäl måste misstankarna mot honom stärkas och det har utredningen inte kunnat visa. Han ska alltså släppas fri" skriver vice chefsåklagare Anna Palmqvist, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

”Mannen är fortfarande aktuell i utredningen, som nu fortsätter med bland annat tekniska undersökningar och förhör” fortsätter hon.

Mer om fallet: 

Kvinnlig läkare sköts ihjäl med flera skott i Malmö – en gripen


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.