Ny-aggressiv-mygga-har-etablerat-sig-i-Sverige
Ny-aggressiv-mygga-har-etablerat-sig-i Sverige - Foto: JJ Harrison, eget arbete/Google maps

Aggressiv mygga sprider sig i Sverige: "Flyger rakt på"

Myggor är aldrig kul att ha att göra med, och i delar av landet är krypet nu värre än någonsin. En ny aggressiv myggart har nämligen fått fotfäste i vårt avlånga land – och dessa lämnar inte sina offer ifred.


Om du ogillar myggor har vi tyvärr tråkiga nyheter. En ny myggart har nämligen etablerat sig i Sverige, och dessa skiljer sig mycket från våra vanliga blodsugare. 

– De här myggorna har en mer oblyg och aggressiv framtoning. De flyger liksom rakt på och sätter sig och suger blod, säger Anders Lindström, forskare och myggexpert, i ett pressmeddelande.

Förökar sig snabbt 

Det är på Gotland som den aggressiva vårsvämmyggan har upptäckts, och där har krypet förökat sig i rask takt. 

I en mätning av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har man upptäckt den framfusiga myggan på 13 av 14 undersökta områden – något som innebär att myggan troligtvis har etablerat sig på ön. 

– Utifrån mätningarna kan vi göra antagandet att myggan är etablerad och spridd över norra Gotland och på Fårö, säger Lindström i ett pressmeddelande.

En vårsvämmygga. Bildkälla: Wikimedia commons/JJ Harisson – Eget arbete

Livsfarliga för fåglar

Myggan är inte bara aggressiv och orädd för människor – den är även livsfarlig för fågelungar som inte lärt sig att flyga. Dessa kan nämligen inte fly sina bon, vilket innebär att myggorna utan problem kan tappa ur dem på blod vilket långsamt leder till fåglarnas död.

Risk för spridning  

Huruvida myggorna kommer vara ett återkommande problem här i Sverige är än så länge för tidigt för att säga enligt SVA. Lindström menar dock att det är troligt att myggan på sikt kan sprida sig söderut, där förutsättningarna är goda för myggan att leva.

Läs även: Här är smittorna du kan få av mygg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli biten av myggor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.