Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem myter om katter – så fungerar djuret egentligen

- 08/09/2019, 10:45 -

Katter – även om de är ett av våra vanligaste husdjur finns det en hel del myter om dem. Här är några av de vanligaste skrönorna, och hur djuret egentligen fungerar.

Katter landar alltid på fötterna, hatar hundar och har nio liv – eller? Här är fem vanliga myter om katter:

1. "Katter landar alltid på fötterna"

Låt oss börja med en klassiker – att katter alltid landar på fötterna. Det stämmer att katter har bra balans, men de kan också landa fel. Kanske mindre än oss andra dock.

Katt
Bildkälla: Pixabay

2. "Hundar och katter går inte ihop"

Tänker du att hundar och katter är svurna fiender som inte går ihop? Tänk om, det stämmer faktiskt inte. Hundar och katter kan faktiskt bli riktigt bra kompisar, men de är bäst om de får vänja sig vid varandra redan som små.

Katt och hund
Bildkälla: Pixabay

3. "Katter har nio liv"

Okej, uttrycket "katter har nio liv" är inte bokstavligt utan syftar på djurets tålighet. Men vårt moderna samhälle ställer faktiskt till det en hel del för kissarna. Till exempel är trafik en stor fara för katterna, och det är tyvärr en vanlig orsak till både skador och dödsfall. 

Katt
Bildkälla: Pixabay

4. "Katter kan inte lära sig kommandon" 

Tror du att "sitt", "skaka tass" och "ligg" bara är något för hundar? Tänk om, även katter kan lära sig kommandon. Det krävs dock både tålamod, konsekvent beteende och en hel del mumsiga gåvor från ägaren, skriver Moderna djurförsäkringar.

Katt
Bildkälla: Pixabay

5. "Katter kväver lätt bebisar"

Om du gillar att kolla på film kanske du har sett scener där katter kryper upp på bebisars bröstkorg och "snor" deras luft? Och det här är faktiskt en rädsla som många föräldrar har – att ens katt av misstag ska råka kväva ens bebis i jakt på kroppsvärme, skriver Hill's.

Även om scenariot i praktiken är möjligt är det osannolikt, och inget som ligger katters natur! 

Läs även: Fem tecken på att din katt hatar dig