Sjukdomar-du-kan-fa-av-din-katt-eller-hund
Sjukdomar du kan få av din katt eller hund - Foto: Pixabay

Här är sjukdomar du kan få av din katt eller hund

Visste du att det finns sjukdomar som kan smitta mellan djur och människor? Så är det, och dessvärre är åkommorna inte att leka med. Här är fyra sjukdomar du kan få av din fluffiga vän:


Sjukdomar smittar inte bara människor emellan, även djur kan smitta oss och vi kan smitta dem. Nyheter24 reder ut vilka sjukdomar du kan få av din hund eller katt, samt vilka symtom du bör hålla utkik efter:

Rävens dvärgbandmask

En av de åkommor som våra kära hundar och katter kan ge oss är parasiten "rävens dvärgbandmask". Det här är, som namnet antyder, just en bandmask och tyvärr kan den ställa till det en hel del för både oss och djuren.

Smittväg 

Hundar har större risk att bli infekterade med parasiten än katter. Ofta får hunden smittan genom att äta sorkar eller smågnagare. Efter detta utsöndras maskägg från hundens avföring, och det är då man som människa riskerar att bli smittad. Man kan också få smittan genom att klappa hunden, då äggen ofta fastnar i hundens päls. 

Symtom 

Ofta uppvisar hundar och katter inga sjukdomssymtom. Människor däremot insjuknar rejält och främst drabbas levern. Generellt behöver man som drabbad genomgå en levertransplantation och få livslång behandling. 

Bildkälla: Pixabay

Rabies 

En annan sjukdom vi människor kan få av våra fyrbenta vänner är rabies. Som tur är förekommer inte rabies längre i Sverige, men det finns alltid en risk att smittan tar sig in med djur från andra länder. 

Så blir du smittad
För att bli smittad måste saliv från ett infekterat djur komma i kontakt med ett öppet sår i huden. Ofta får man sjukdomen genom att bli biten och sjukdomen är vanligast i områden med många gatuhundar. 

Symtom

När smittan har tagit sig in i kroppen orsakar den hjärninflammation. Symtomen varierar något mellan olika djurarter, men ett av de vanligaste tecknen är aggressivitet. Till slut drabbas man även av förlamning. Sjukdomen leder nästan alltid till döden. 

Ringorm

En annan tråkig men inte lika allvarlig sjukdom man kan få av sin kära katt eller hund är ringorm. Det här är en hudinfektion som orsakas av pyttesmå hudsvampar. Åkomman är inte farlig men kan upplevas obehaglig då den kliar mycket. 

Så blir du smittad 

Det krävs tyvärr inte så mycket för att få åkomman. Det räcker med att ha direktkontakt med en smittad individ, till exempel genom att klappa en hund eller katt. 

Symtom 

Hos djur uppkommer ibland inga symtom, alternativt att djuret får håravfall. Om man som människa är smittad får man istället ringformade rodnader på huden. Att bli av med ringorm är både svårt och tar generellt lång tid.

Toxoplasmos

Låt oss avsluta med en smitta som tyvärr är väldigt vanlig i Sverige. Taxoplasmos är ytterligare en parasit som kan smitta både djur och människor, och är särskilt förtjust i katter.

Så blir du smittad 

Vi människor blir främst smittade om vi äter kött som inte är ordentligt uppvärmt eller genom våra katters avföring. Om en katt är smittad utsöndrar den parasiten genom sin avföring under några veckors tid. 

Symtom 

Ofta får man som drabbad inga symtom alls och blir därmed inte heller särskilt påverkad. Vissa grupper, såsom gravida kvinnor, drabbas dock hårdare. I värsta fall kan parasiten sprida sig till fostret och orsaka missfall eller hjärnskador, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). 

Bildkälla: Pixabay

Läs även: Dödlig hundsmitta härjar i Norge - kan sprida sig i Sverige

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du husdjur?
Tack för din röst!