Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du aldrig döda en spindel i ditt hem

- 21/09/2019, 12:29 -
Darfor-ska-du-aldrig-doda-en-spindel-i-ditt-hem

Därför ska du aldrig döda en spindel i ditt hem

Pixabay, Emojipedia

Är spindlar inte en favorit? Då har du anledning att tänka om. Spindlar fyller nämligen flera viktiga funktioner i våra hem och är en riktigt schysst rumskompis, om du kan se förbi de långa benen det vill säga.

Blir du orolig när du ser ett spindelnät hemma? Det borde du inte bli, tvärtom finns det då anledning att fira! Spindlar är nämligen ett av de bättre husdjuren att ha. Här är tre anledningar till att aldrig döda en spindel i hemmet:

Äter skadedjur  

Även om det kan tyckas som att välja mellan pest eller kolera hjälper faktiskt spindlar till med att hålla andra insekter borta – insekter som kan tyckas mer störande än den skygga spindeln. Till exempel äter spindlar gärna skadedjur såsom irriterande bananflugor och blodsugande myggor. Vissa spindlar äter också upp andra spindlar, så de har en taktik för att hålla den egna populationen nere. 

Upprätthåller hemmets ekosystem 

Relaterat till ovanstående är en annan funktion – spindlar hjälper till att upprätthålla ditt hems ekosystem. Om du skulle döda varje spindel du hittar skulle balansen rubbas, och det skulle vara fritt fram för andra insekter att förökas och spridas. 

Korsspindel
Korsspindlar är en av våra svenska spindlar. Bildkälla: Terje Pedersen/TT

Undviker människor 

Sist men inte minst, även om spindeln kanske ser läskig ut håller den sig gärna undan. Det här innebär att spindeln faktiskt är en ganska tacksam huskamrat att ha – den både dödar ovälkomna gäster och ger dig gott om egentid, skriver Time

Visste du att...

Spindlar saknar luktsinne? Ja, det är sant. Insekten har också dålig hörsel och navigerar sig istället genom vibrationer genom marken. Annan kuriosa är att även våra svenska spindlar är giftiga, men vi människor känner ofta inte av det, skriver Anticimex

Läs även: "Hundspindeln" – här är den konstigaste spindeln du någonsin sett

Är du rädd för spindlar?