Måndag 15 Aug
Stockholm

Undersökning: Så många svenska kvinnor vill operera brösten

Sa-manga-svenska-kvinnor-vill-operera-brosten
Så många svenska kvinnor vill operera brösten. Foto: Shutterstock, Pixabay

En av våra vanligaste skönhetsoperationer i Sverige är bröstkorrigering. En ny undersökning från Aftonbladet/Inizio har kartlagt hur många kvinnor som är så pass missnöjda med sina bröst att de skulle kunna lägga sig under kniven för att ändra dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Bröst – även om de kommer i alla dess former tycks vissa vara mer eftertraktade än andra. Det här gör även att många kvinnor lägger sig under kniven för att korrigera brösten. 

I en ny studie från Inizio på uppdrag av Aftonbladet har man undersökt just detta, det vill säga hur många svenska kvinnor som är så pass missnöjda med sina bröst att de kan tänka sig att operera dem.

Hälften vill operera brösten 

Studien visar att hela 47 procent av kvinnorna som deltog i studien kan tänka sig att genomgå någon slags skönhetsoperation. På första plats kom ansiktet med 52 procent. På andraplats kom dock just brösten, där 50 procent av kvinnorna var redo att lägga sig under kniven. 

Kvinnor under 30 år 

Det gick även att se tydliga mönster mellan ålder och viljan att operera sig. Mest benägna att korrigera brösten var kvinnor under 30 år. Där ville hela 64 procent av deltagarna genomgå en bröstoperation


Bildkälla: Shutterstock

Förstoringar vanligast 

Flera av kvinnorna som deltog i undersökningen hade också redan genomgått skönhetsoperationer. Här var just brösten det vanligaste ingreppet som hade gjorts, där majoriteten hade utfört en förstoring, skriver Aftonbladet

Visste du att...

Den första bröstkorrigeringen gjordes för redan 120 år sedan? Ja, det är sant. På 1890-talet utförde Vincent Czerny den första dokumenterade bröstoperationen. Detta var dock inte av estetiska skäl, utan för att rekonstruera ett förlorat bröst efter bröstcancer, skriver den vetenskapliga tidskriften NCBI.

Läs även: Andrea, 22, har gjort fler än 15 skönhetsingrepp – vill se ut som Barbie

Vill du operera brösten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.