Tisdag 24 Maj
Stockholm

Förslaget: Inför katter på äldreboendet – för gamlas välmående

Infor-katter-pa-aldreboende
Inför katter på äldreboende. Foto: Shutterstock, Emojipedia

Ensamhet bland äldre är en fråga som ofta engagerar. Nu ger sig även Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm och tidigare utredaren Susanne Gaje in i debatten med ett speciellt förslag – att införa "vårdkatter" på våra äldreboenden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I en debattartikel som publicerades i Dagens Samhälle kommer Barbro Westerholm (L) och före detta utredaren Susanne Gaje med ett rakt förslag – låt katter bo med våra äldre på äldreboendena. Något som debattörerna menar skulle gynna både de gamla och katten. 

"Kan avleda oro" 

Debattartikeln inleds med att lyfta de fördelar som finns med att ha djur omkring sig. Utöver att ensamheten har visat sig minska ska det även förbättra livskvalitén på det stora hela, något som det ges flera vetenskapliga referenser till. 

Majoriteten av forskningen har dock utförts på hundar, men de båda artikelförfattarna ställer sig positiva till att även katter kan ha liknande effekter:

"Man böjer sig ner för att klappa katten eller går och öppnar dörren för den utekatt som vill gå ut. Katten kan också avleda oro hos de boende. Vissa katter kan upptäcka allvarlig sjukdom och vaka vid den sista stunden.", skriver de i texten. 

Bildkälla: Shutterstock

Bra för katten 

Westerholm och Gaje menar även att boendesituationen skulle kunna vara bra för katten. Till exempel föreslår de att man skulle kunna adoptera hemlösa katter, så att även djuret skulle få en bättre livssituation. 

Avslutningsvis kommer artikelförfattarna med en skarp uppmaning, och berättar vad som krävs för att göra "vårdkatter" till verklighet:

"Vi vill att fler äldreboenden prövar att ha katt och att det följs upp vetenskapligt. Ett sådant underlag är nödvändigt för att Socialstyrelsen ska kunna skriva riktlinjer för kattnärvaron på äldreboendena. 

Bildkälla: Shutterstock

Nyheter24 har tidigare skrivit om en studie som fastslår att man blir mindre stressad av att klappa hundar och katter. Där framkom det att bara tio minuter med djuren gjorde stor skillnad för ens stressnivåer, något du kan läsa mer om här

Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela