Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning: Att klappa hundar och katter minskar stress

- 01/08/2019, 11:52 -

Att gosa och kela med djur kan vara det mysigaste som finns. Men det finns även otroligt bra fördelar med det. Forskning visar nämligen att umgås med djur även hjälper till att minska stressnivåerna.

En ny unik studie gjord av forskare vid Washington States University har gett uppseendeväckande resultat.

Studien bestod av 249 deltagande högskolestudenter. Forskarna delade slumpmässigt upp studenterna i fyra grupper, varav somliga fick interagera med katter och hundar, medan de andra bara fick se på.

Vill se hur det påverkar stress

Varje morgon när studenterna vaknade, samt efter att de hade umgåtts med djuren, tog forskarna prover på dem. Detta för se se hur stresshormonet påverkas av att interagera med djur.

Och lika sant som det är sagt – för de elever som gosade med djuren hade kortisolnivåerna sjunkit mer än hos de som bara fick titta på.

– Vi vet att folk generellt sätt tycker om att umgås med djur. Det vi ville veta var om det faktiskt kan hjälpa till att minska stress och nu har vi fått veta att så är fallet, vilket är väldigt positivt, förklarar forskaren Patricia Pendry.

Finns flera kurser

Det var även via kurser på olika universitet i USA som studien undersöktes. Kurserna är till för att minska elevernas stress och vissa skolor har specifika kurser vid namn "Klappa bort din stress", där de får umgås med hundar och katter som medel för att reducera stress.

Unik studie

Denna forskning är ensam i sitt slag, eftersom att det är första gången som forskare har fått ett sådant resultat under verkliga prestationer och inte endast via forskningslaboratorier.

– Bara tio minuter kan göra stor skillnad. De studenterna i vår studie som interagerat med djuren hade en stor minskning av stresshormonet kortisol, berättar Pendry för Aftonbladet.

Har du hund eller katt?