vet du om din hund har en panikattack – det ska du göra

- 05/10/2019, 21:00 -

Inte bara människor kan få panikångest – även våra hundar kan uppleva den obehagliga känslan. Nyheter24 reder ut vilka symtom du ska hålla utkik efter, och vad du kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän.

Panikattacker är den minst sagt obehagliga känslan som orsakas av plötslig rädsla eller ångest. Ofta misstas ångesten för någon slags akut sjukdom då känslan sätter sig i kroppen och ger fysiska besvär. 

Tyvärr kan också våra hundar få den obehagliga känslan, samtidigt som de saknar verktygen för att helt förmedla vad som händer. 

Därför berättar Nyheter24 allt du behöver veta om panikångest hos hundar, och vad du ska göra för att hjälpa din vovve.

Hur vet man om en hund har panikattack?

Tro det eller ej, det är faktiskt inte så stor skillnad mellan panikattacker hos människor och hundar. Till exempel är det vanligt för både människor och hundar med panikångest att få hjärtklappning och ojämn andning. 

Andra symtom som är mer specifika för hundar är: 

  • Kraftigt dregel 
  • Bakåtlutade öron och gömd svans 
  • Frenetiskt tuggande
  • Extrem aggression
  • Att urinera på platser som hunden inte brukar

Hund
Bildkälla: Shutterstock

Varför får hundar panikattacker?

Lika viktigt som det är att veta hur en hund med panikångest agerar är det att förstå varför hunden får den plötsliga attacken. Först då kan du hjälpa din hund att komma över problemet på riktigt. 

Generellt finns det fyra typer av situationer som ger hundar panikattacker:

  • Att hunden blir instängd i ett litet utrymme
  • Att hundens tvingas resa i ett fordon 
  • Att  hunden blir utsatt för plötsliga och höga ljud 
  • Att hunden upplever separationsångest, till exempel om någon från flocken saknas eller om ett dödsfall har skett i familjen

Vad kan du göra för att hjälpa?

Även om det är tråkigt att också våra hundar kan få panikattacker finns det som tur är saker du kan göra för att hjälpa din vovve. 

Ta hunden till veterinären 

Om din hund regelbundet tycks få panikattacker bör du ta den till en veterinär. Om det visar sig att hunden lider av paniksyndrom kan hunden då antingen erbjudas medicin eller beteendeterapi.

Saker du kan göra hemma

Du kan också komplettera veterinärens vårdplan med riklig motion för hunden och en trygg zon i hemmet där den kan dra sig undan, skriver Wagwalking.

Hund
Bildkälla: Shutterstock

Läs även: Så vet du om din katt är deprimerad

Visste du att hundar kan ha panikångest?