Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

skrämmer du bort spindlar – fem saker djuret hatar

- 29/09/2019, 22:01 -

Är spindlar inte en favorit? Då har du kommit helt rätt! Även om våra svenska spindlar generellt är ofarliga kan det ändå vara trevligt slippa regelbundna möten med dem. Så här gör du för att skrämma bort djuret:

I Sverige är spindlar generellt ofarliga för oss, men det betyder inte att det är roligt att hela tiden springa på de åttabeniga krabaterna. 

Samtidigt tycker spindlarna att hösten är en perfekt tid att flytta in i ett varmt hem, så det kan minst sagt bli en intressekonflikt.

Men oroa dig inte, det finns vissa saker som spindlarna avskyr! Här är fem knep som får det åttabenade lilla djuret att krypa vidare till nästa hem:

Naturliga oljor

Inte bara människor kan ha svårt för vissa lukter, även spindlar vänder på klacken vid "fel" doft. Bland annat har det visat sig att spindlar ogillar doften av träolja, lavenderolja och rosolja. 

Om du vill hålla krypen borta kan du därför ta några droppar av vald olja och blanda med vatten i en sprayflaska. Sedan är det bara att spraya på! 

Naturlig olja
Bildkälla: Pixabay

Vinäger

Om spindlarna hälsar på trots oljan kan du ta det hela ett steg längre med vinäger – en doft som spindlar fullkomligt avskyr. 

Även här kan du blanda produkten med vatten och spraya runtom i hemmet. Se bara till att du undviker ytor som kan skadas av blandningen. 

Städa 

Spindlar älskar att gömma sig i olika vrår. Om du vill slippa dem kan du därför göra ett krafttag i hemmet och städa bort onödigt stök som spindlar annars kan söka sig till. 

Spindelnät
Bildkälla: Shutterstock

Släck lampan

Ljus lockar inte till sig spindlar men däremot kommer gärna flugor och andra djur som spindlar älskar att äta förbi.

För att förmedla  att du inte bedriver en resturang för spindlar kan du därför släcka lamporna i ditt hem så ofta som möjligt. 

Vitlök

Vitlök är inte bara vampyrers värsta fiender, även spindlar springer gärna åt andra hållet när det kommer över den distinkta doften. 

Om du själv mäktar med lukten kan du därför placera krossad vitlök runtom hemmet, skriver CountryLiving.

Krossad vitlök
Bildkälla: Shutterstock

Visste du att...

...Spindlar saknar traditionellt luktsinne? Däremot kan de ta upp dofter genom sensoriska organ på deras ben, skriver SpiderWorlds

Läs även: Då kan spindlar attackera – så vet du om du blivit biten

Är du rädd för spindlar?