Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du den här färgen din bil? Då är den värd mer

- 28/09/2019, 22:30

Dags att sälja bilen? Då kan det klirra till extra mycket i plånboken om den är en viss färg. Det visar en ny undersökning från Sifo som har kartlagt hur vi egentligen tänker när det är dags för att köpa bil.

När det kommer till färg på billacken är vi svenskar inte obrydda. Det visar en ny undersökning från Sifo på uppdrag av Kvdbil. 

Där blev det tydligt att vissa färger får oss att öppna plånboken direkt, medan andra får oss att stänga den med lås och bom. 

Så många avstår köp på grund av färgen 

Enligt undersökningen väljer hela 44 procent bort en bil enbart på grund av färgen. Allra känsligast är män, där avstår 49 procent från ett köp om färgen inte anses fin nog. 

Kvinnorna är något mer förlåtande, men även där tackar 34 procent nej till en bil om färgen är "fel". 

Män bryr sig mest  

Den grupp som lägger störst vikt vid lackens färg är yngre och medelåldersmän. Andra faktorer som spelar in är utbildningsgrad och var i Sverige man bor.

Till exempel visar undersökningen att färgen spelar mer roll i de södra delarna av Sverige. Desto längre norrut man kommer, desto mindre betyder färgen. 

– För en del är färgen på lacken bara en detalj, men för många är det uppenbarligen en dealbreaker. Det kan vara värt att tänka på vid ett köp om man också vill göra en bra affär den dagen bilen ska säljas vidare, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil till Expressen.

Bilfärg
Bildkälla: Shutterstock

Färgen som konsumenter gillar mest 

Vad är då den bästa färgen att ha på sin bil ur ett försäljningsperspektiv? Jo, här gäller det att tänka klassiskt och stilrent. 

Högst upp på listan hittar vi nämligen färgen svart, följt av mörkgrå, silver, blå och vit. 

Det finns också några färger som du absolut bör avstå om du vill vara säker på att göra en bra affär. Bland de färger som flest finner avskräckande hittar vi bland annat rosa, orange, gul, röd och lila.

Läs även: Så många svenskar kan tänka sig köpa en elbil

Bil