Lördag 8 Maj
Stockholm

Greta Thunberg blir attackerad av rysk statsvetare: "Nervsjuk"

Greta-Thunberg-blir-kallad-nervsjuk
Greta Thunberg blir kallad nervsjuk. Foto: Jason Decrow/AP, Instagram/gretathunberg

Under måndagen höll Greta Thunberg ett känslosamt tal inför FN:s generalförsamling i New York. Sedan dess har klimataktivisten hyllats världen över för sina starka ord – men en rysk statsvetare väljer istället att hoppa på 16-åringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Det här är helt fel. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss unga personer och ber om hopp. Hur vågar ni?!".

Så inledde Greta Thunberg sitt tal under måndagens klimattoppmöte i New York, USA. Talet har sedan dess blivit hyllat världen och Greta har berömts för sina starka ord.

Men inte alla ansluter till hejaropen. Till exempel har en rysk statsvetare valt att istället verbalt attackera 16-åringen. 

Tycker Greta borde vara mer som Angelina Jolie 

Den ryska statsvetaren och publicisten Georgij Bovt intervjuades av Radio Komsomolskaja Pravda, och där passade han på att kommentera Gretas framförande. 

Bland annat jämför han Gretas tal med skådespelaren Angelina Jolies framförande om flyktingar, och menar att det senare var "trevligare att se".

– Hon gör inte ett sympatiskt intryck. När Brigitte Bardot talade för djurens rätt i FN, eller när Angelina Jolie pratade för flyktingars rättigheter och lite om miljön, det var trevligt att se. 

Han fortsätter med mer kritik mot Gretas utseende och manér:

– När denna flicka börjar prata så aggressivt… Det är tydligt att hon har något slags nervsjukdom. 

I intervjun jämför han även Gretas ansiktsuttryck med varningsbilder på cigarettpaket. 

Bildkälla: Jason Decrow/AP

Greta ger svar på tal

Inte bara Georgij attackerade Greta efter hennes tal i FN. Även den konservative kommentatorn Micheal Knowles kallade henne "ett mentalsjukt svenskt barn som utnyttjas av föräldrarna” i den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Något Greta inte tvekade på att bemöta med ett par välvalda ord: 

Bildkälla: Instagram/gretathunberg

"Jag förstår inte varför vuxna väljer att håna barn och ungdomar bara för att de talar om och agerar på vetenskapen när de skulle kunna göra något bra i stället", skriver hon bland annat i Instagram inlägget.

Läs även: Donald Trumps hån mot Greta Thunberg : "En glad ung tjej"

Kommentera
Kopiera länk
Dela