Här skäller Greta Thunberg ut FN. "Ni har stulit min barndom!"

- 23/09/2019, 18:32 -

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg talade idag under FN:s klimattoppmöte i New York. Hon läxade upp världsledarna rejält och var inte sparsam med sin kritik.

Det pågår en så kallad högnivåvecka i FN. Det innebär att världsledarna håller anföranden i generalförsamlingen och har specialmöten i högkvarteret i New York. Det hela inleddes med dagens klimattoppmöte

Ilsken Greta Thunberg talade

Greta Thunberg var stenhård med sin kritik. Bildkälla: Jason DeCrow/TT

Efter att generalsekreterare António Guterres öppnat toppmötet var det dags för ingen mindre än 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg att tala. 

Innan hon påbörjade sitt tal så kallade hon måndagens sammankomst för en "avgörande dag". 

– Hur vågar ni? Ni har stulit min barndom med era tomma ord, röt Greta från scenen. 

Anförandet som därefter inleddes var ett riktigt brandtal – Greta Thunberg dolde inte hur upprörd hon var över hur klimatfrågan hanterats. 

– Mitt budskap till världens ledare är att vi kommer ha ögonen på er. Ni kommer till oss unga och söker hopp. Hur vågar ni? Folk lider, folk dör. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar, sa hon.

Greta Thunberg fortsatte med att säga att unga personer har sett igenom deras svek och menar att världsledarnas "aldrig kommer att förlåtas". 

– VI kommer inte låta er komma undan med det här. Här och nu drar vi linjen, tack, sa hon innan hon avslutade talet. 

Imponerad statsminister

Inför klimattoppmötet sa statsminister Stefan Löfven att 16-åringen samlar en hel ungdomsgeneration i den här frågan. 

– Det är viktigt att vi inte bara lyssnar på forskarna utan agerar på vad forskarna säger. Det här sker mot en fond av vad miljontals barn och ungdomar har gett uttryck för de krav de ställer på samhället och politiken att ta oss an det här klimathotet på ett riktigt sätt, sa statsministern enligt Aftonbladet.

Mer nyheter: Greta Thunberg jämförs med nazistpropaganda från 1930-talet
Mer nyheter: Maffiga hyllningen: FN-skrapan lystes upp med Greta Thunbergs ord