Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du aldrig dela en rakhyvel med någon annan

- 06/10/2019, 08:18 -

Har du hamnat i en situation utan rakhyvel där du tänkt "hur farligt kan det vara att låna polarens hyvel"? Jo, tillräckligt för att låta bli. I alla fall om du vill slippa jobbiga infektioner.

Okej, vi är nog få som helt frivilligt skulle plocka upp någon annans rakhyvel och tänka "bra idé!". 

Men kanske har du känt dig så illa tvungen i en situation där du absolut inte vill vara hårig men medlen är knappa? 

Eller kanske har du bara råkat ta fel ibland och tänkt "äh, stor grej"?

Vi är här för att säga – stopp med ursäkterna! Under inga omständigheter borde du dela rakhyvel med någon annan. Här är varför:

Infektioner  

Om läbbiga infektioner inte låter lockande borde du hålla dig till din egna rakhyvel.

När man rakar sig öppnar man nämligen upp huden vilket gör att bakterier kan leta sig in. Om du använder någon annans rakhyvel är det även främmande bakterier du har att göra med, vilket ökar risken för infektion. 

Man blir även mer mottaglig för att få vårtor och svamp, för att inte nämna sjukdomar som smittar genom blod, skriver InStyle.

Alltså, en bra anledning till att använda sin egna rakhyvel. 

Rakhyvel
Bildkälla: Shutterstock

Ineffektivt  

Om den rakhyveln du funderar på att låna tillhör en person av annat kön finns det mer än hygien som talar emot dig – det kan också vara ineffektivt. Rakhyvlar för kvinnor och män är nämligen ofta olika utformade.

"Kvinnliga" rakhyvlar har ofta en kruva för att underlätta att komma åt i vinklar. Det här är inte alltid fallet med rakhyvlar för män, som ibland endast är gjorda för att raka i ansiktet.

Även om det här kanske inte är huvudanledningen till varför man inte ska använda någon annans rakhyvel är det ändå ett argument emot ett lån.

Läs även: Därför ska du aldrig ta beslut när du är hungrig

Har du delat rakhyvel någon gång?