Darfor-ska-du-aldrig-ta-beslut-nar-du-ar-hungrig
Därför ska du aldrig ta beslut när du är hungrig - Foto: Pixabay

Forskning: Därför ska du aldrig ta beslut när du är hungrig

Hungrig? Då borde du kanske också avstå från att ta viktiga beslut. En ny studie visar nämligen att vi inte bara blir arga när magen kurrar – vi tar också fruktansvärda beslut.


Att vara hungrig är inte särskilt kul, eller bra om du står inför ett viktigt val. En ny studie visar nämligen att vi tar betydligt sämre beslut när vi är hungriga.

Impulsivitet och snabba belöningar

Ett forskningsteam på Dundee University, Skottland, har undersökt sambandet mellan hunger och att fatta beslut. Resultatet? Låt oss säga så här – om du står inför ett viktigt val, ta med en macka. 

Forskarna undersökte 50 personer som testades två gånger. En gång fick de ta ett beslut när de hade ätit, och en gång fick de ta ett beslut när de var hungriga. Och när magen ekade tom ändrades också resonemangen. Närmare bestämt: Deltagarna blev mer impulsiva och ville ha snabba belöningar snarare än det som var långsiktigt bäst. 

Kan påverka både ekonomin och relationer

Det gick även att urskilja särskilda kategorier där deltagarna var mer benägna att ta dåliga beslut vid hunger. Utöver det mest självklara, att de gärna åt mer snabbmat, togs även sämre beslut när det kom till ekonomi och personliga relationer.

Alltså – många anledningar till att inte låta magen gå tom för länge!

Läs även: Gillar du friterad mat ? Då har vi riktigt dåliga nyheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tar du dåliga beslut när du är hungrig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.