Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg vinner Nobels fredspris – enligt oddsen

- 04/10/2019, 16:28 -

Den 10 december är det återigen dags för fredspriset att delas ut och favorittippad är ingen mindre än Greta Thunberg. Huruvida hon faktiskt kan vinna priset eller inte är dock en annan fråga...

Varje år delas Nobels fredspris ut i Oslo till en person som anses ha gjort "mänskligheten mest nytta". 

Favorittippad i år är svenska Greta Thunberg. På flera spelbolag är hennes namn högst upp på listan över aktuella kandidater som kan kamma hem priset. 

Gretas känslosamma tal spelar in 

Ska man tro spelbolagen ser det ljust ut för Thunberg. 

Bland annat är hon favorittippad av världens största vadslagningsfirma Ladbrokes. Spelbolaget kopplar själva samman Gretas höga odds med det känslosamma tal som hon höll inför FN:s generalförsamling.

– Det är svårt att argumentera mot den inverkan som Thunbergs handlingar har haft globalt. Det återspeglas i hennes odds som favorit, säger Jessica O’Reilly, presstalesperson på Ladbrokes.

Andra favoritkandidater  

Om Greta faktiskt tilldelas fredspriset får de personer som har bettat på henne 1,57 gånger insatsen på Ladbrokes, givet att man spelade på fredagsmorgonen.  

Spelsajten Unibet har också Thunberg som favvo, och ger 2,25 gånger pengarna. 

Greta Thunberg
Greta är för närvarande i Chicago, USA, där hon fortsätter arbeta för klimatet. Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Andra toppkandidater för att kamma hem "vinsten" är Nya Zeelands premiärminister Jacina Ardem och påven Franciskus, skriver AFP.  

Även Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har seglat upp so en storfavorit, både hos experter och hos oddssättarna. 

Oklart om Greta kan vinna  

Det finns dock ett krux – experterna är splittrade kring om Greta ens kan tilldelas priset. 

Detta då det finns oenigheter angående om det finns en direkt koppling mellan klimatet och våldsamma konflikter, som fredspriset främst berör. 

– Kopplingen mellan klimatförändringar och konflikter är inte så enkel som många vill ha det till. Det är inte säkert att det finns någon sammanhang mellan miljö och konflikt. Det är inte givet att klimatförändringar leder till mer konflikter i framtiden, säger den norska statsvetaren Henrik Urdal till Nettavisen

Någon som inte håller med är dock Dan Smith på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut. Han menar att klimatförändringar i högsta grad är en fredsfråga. 

– Klimatförändringar är en fråga som har starka kopplingar till säkerhets- och fredsfrågor, säger han till Daily Mail.

Hur det går för Greta får vi veta den 11 oktober klockan 11:00, då det tillkännages vem som tilldelas priset. Priset delas sedan ut den 10 december i Oslo. 

Läs även: Nu svarar Greta Thunberg på Vladimir Putins diss

Tror du Greta Thunberg kommer vinna fredspriset?