Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är fem av världens giftigaste djur

- 12/10/2019, 18:29 -

Djur kan vara söta men också supergiftiga. Många kan med enkelhet döda en fullvuxen människa. Här är fem av världens giftigaste djur:

Grodor, fiskar och snäckor – ja, dessa djur kanske inte låter så farliga men de toppar faktiskt listan över världens giftigaste djur. 

 Här är fem djur som du absolut INTE borde tjafsa med:

1. Pilgiftsgroda

Livsmiljö: Mellan- och Sydamerika

Giftmängd: 0,14 mg

Pilgiftsgroda
Bildkälla: Fernando Vergara/AP

Tro det eller ej, men den här lilla grodan har faktiskt tillräckligt mycket gift för att kunna döda tio fullvuxna män. 

Forskare hoppas dock även på att giftet kan användas för goda ändamål. Bland annat håller man på att undersöka om komponenter i giftet kan fungera som smärtstillande medicin, skriver National Geographic

2. Inlandstaipan

Livsmiljö: Australien

Giftmängd: 1,8 mg

Inlandstaipan
Bildkälla: Adam Ihse/TT

Näst på tur är inlandstaipan, en blyg men extremt giftig orm. Även om djuret helst undviker människor har den inga problem med att försvara sig.

I så fall attackerar ormen med ett eller flera snabba bett. Dessa är direkt livshotande för människor. Innan detta drabbas man dock av huvudvärk, illamående, smärta och förlamning, skriver The Australian Museum.

3. Kägelsnäcka

Livsmiljö: Tropiska hav

Giftmängd: 3,5 mg

Kägelsnäcka
Bildkälla: Shutterstock

Kägelsnäckan kanske inte ser så farlig ut men tro oss, det är den. Inuti i dessa snäckor finns ett så starkt gift att man kan dö bara av att vidröra dem. 

Även detta gift hoppas man dock på ska kunna användas i medicinskt syfte, skriver National Geographic

4. Brasiliansk vandringsspindel

Livsmiljö: Brasilien

Giftmängd: 9,4 mg

Brasiliansk vandringsspindel
Bildkälla: Wikimedia Commons/Techuser – Eget arbete

Nästa djur på tur har åtta ben och en hel del livsfarligt gift i sig.

Om man som människa blir biten av den lurviga krabaten kan man förvänta sig ändrad hjärtrytm, illamående, kramper, suddig blick och en smärtsam erektion, skriver Live Science

5. Blåsfisk

Livsmiljö: Tropiska hav

Giftmängd: 25 mg

Blåsfisk
Bildkälla: Pixabay

Låt oss avsluta med en liten men farlig fisk. Om blåsfisken känner sig hotad kan den bokstavligt talat blåsa upp sig – och då kommer djurets giftiga taggar fram. 

I dessa finns tillräckligt med gift för att kunna döda 30 fullvuxna personer. Det finns inte heller något känt motgift, så bäst är att hålla sig undan!

Läs även: Fem konstiga djur som faktiskt finns på riktigt