Då ställer vi om till vintertid 2019
Då ställer vi om till vintertid 2019. - Foto: Pixabay, Claudio Bresciai TT/TT

Vintertid 2019: Då är det dags att ställa om klockan och därför gör vi det

Den 27 oktober är det dags att ställa om klockorna. Men hur var det nu igen... Var det en timme fram eller en timme bak? Här har du svaret!


Söndag den 27 oktober är sannerligen ett datum att lägga på minnet. Varför då? Jo, för då är det dags att ställa om klockorna till vintertid.

Nu för tiden sköts detta ofta automatiskt om man har digitala klockor. Men skulle man ha en analog, så kan det vara bra att påminna sig själv om händelsen.

Klockan ställs tillbaka en timme

Klockan tre på natten mellan den 26 och 27 oktober är det alltså dags att ställa om klockan. Tanken är då att vi ska ställa tillbaka klockan en timme, så att den visar klockan två. För när vintern kryper på, då plockar man tillbaka utemöblerna – sen på sommaren plockar man fram dem.

Vi gör alltså helt tvärtom från vad vi gör när vi ställer om till den så kallade sommartiden i mars, då vi ställer fram klockan en timme.

Snart ställer vi om till vintertid. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

Varför ställer vi om tiden till vintertid och sommartid?

Det hela började med att man ville införa sommartid för att spara energi. Det var nämligen en bristvara efter det första världskriget och något man var tvungen att vara sparsam med.

Hela idén gick ut på att utnyttja dagsljuset och att man skulle försöka maximera så många ljusa timmar som möjligt medan folk var vakna och på så vis minska användandet av elektrisk belysning.

Det dröjde dock ett tag innan vi införde sommartiden i Sverige. Det dröjde faktiskt så länge som fram tills 1980 innan att ställa om klockan sommartid blev ett fast inslag i Sverige.

Kan försvinna inom kort

Men visste du att detta kan vara en av de sista gångerna vi ställer om klockan till vintertid? Det har nämligen röstats om fenomenets vara eller icke-vara i EU-parlamenetet, och med ett rungande "ja", röstade ledamöterna för att ta bort tidsomställningen.

Planen är dock att fortsätta ställa om klockorna fram tills 2021, sedan är det upp till varje medlemsstat att bestämma hur man vill göra i framtiden.

MER: Expertens tips: Så slipper du torr hy i vinter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du glömt bort att ställa om klockan någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.