Stockholm

Nazister frias för hets mot folkgrupp under Bokmässan

. Foto: Foto: Adam Ihse/Bjˆrn Larsson Rosvall /TT

Idag föll domen för de nazister som åtalades i samband med den nazististiska demonstrationen som ägde rum under Bokmässan i Göteborg 2017. Fem döms för våldsamt upplopp, men samtliga frias från åtalet om hets mot folkgrupp.


I samband med Bokmässan 2017 hölls en nazistdemonstration. Efter demonstrationen åtalades flera nazister, bland annat för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. 

Idag dömdes de åtalade nazisterna i Göteborgs tingsrätt. 

Av de totalt 16 åtalade dömdes fem för våldsamt upplopp. I åtalet om hets mot folkgrupp friades samtliga, rapporterar SVT

Tryckte med sköldar mot polis

Under NMR:s demonstrationståg avvek demonstranterna från den tillåta vägen. För att hindra den otillåtna avvikelsen ställde polisen ut bilar för att stoppa demonstrationståget från att ta sig ner mot Korsvägen.

Enligt åtalet ska de misstänkta personerna sedan ha ryckt med sköldar mot polisen och journalister. De ska även ha kastat plakat och andra föremål mot polisen, enligt SVT.  

Gällande åtalet om om hets mot folkgrupp menar åklagaren att det ska ha skett genom att en stor andel demonstranter burit en uniformsliknande klädsel med NMR:s symbol Tyrrunan. 

Åklagaren menar även att de burit hjälmar och sköldar, vilket gett ett militärt intryck, rapporterar SVT. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.