Kondomer-levereras-till-dorren-i-Uppsala
Kondomer levereras till dörren i Uppsala - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Shutterstock

Kondomkris – nu levererar vårdföretaget kådisar med cykelbud

I och med den senaste tidens leveranskris i sjukvården har Smittskyddsenheten vid Region Uppsala slut på kondomer. Som tur är finns en temporär lösning – kondomleverans till dörren via cykelbud.


Nyheter24 har tidigare skrivit om leveranskrisen i sjukvården som har drabbat flera regioner i Sverige. 

Uppsala är en av de kommuner som inte har fått leveranser som de brukar, och nu har Smittskyddsenheten fått slut på kondomer. 

Situationen har lett till en rädsla att könssjukdomar ska spridas, rapporterar SVT. Som tur är finns det en lösning: Kondom-leverans direkt till dörren – via cykelbud. 

Hemleverans 

För att boende i Uppsala ska kunna fortsätta ha säkert sex har vårdföretaget Kry tagit på sig en oväntad uppgift. Under helgen erbjuder de gratis hemleverans av kondomer via cykelbud.

– Det kanske är kul att experimentera, men det är alltid säkrare med någon form av preventivmedel. Därför är det väl jättebra och viktigt att vi är här och delar ut kondomer gratis, säger kondom-ombudet Oscar Mårtensson, till Aftonbladet. 

Nummer som privatpersoner kan ringa 

Under lördagen har Oscar Mårtensson och kollegan Edwin Björnman, 21, väskorna fyllda med kondomer. Det är redo att rycka ut så fort någon ringer och ber om en leverans. 

– Vi har ett nummer som privatpersoner ringer in till. Vi svarar och så får personerna säga adressen som de vill ha kondomerna till, säger Oscar Mårtensson till Aftonbladet.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Förväntad rush under lördagen

Under torsdagen hade tjänsten premiär och sedan dess har samtalen ökat stadigt. Oscar Mårtensson tror att lördagen kommer erbjuda en rusch för kondom-buden. 

– Vi får vänta och se i kväll. Jag kan tänka mig att det här blir kvällen då det rullar in flest samtal, förklarar Oscar för Aftonbladet

Imorgon, klockan 18, avslutar Oscar Mårtensson och Edwin Björnman sina uppdrag som kondom-ombud. De kondomer som blir över ska delas ut i centrala Uppsala. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!