Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: Vapen stulna från Regeringskansliet: "Locket på"

- 14/11/2019, 14:46

Både pistoler och ammunition har stulits ur ett vapenskåp inne på Regeringskansliet​, enligt uppgifter till Dagens juridik. Vapnen är avsedda att användas vid till exempel terrorattacker.

Totalt sex Glock 17-pistoler och 300 patroner specialammunition har försvunnit spårlöst från ett låst vapenskåp inne på Regeringskansliet. 

Enligt uppgifter till Dagens juridik har händelsen kantats av stort hemlighetsmakeri. 

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till tidningen.

Ska användas vid terror

De stulna vapnen är avsedda för att användas i de mest allvarliga situationer såsom vid attentat och terror. Därav ska ingen heller kunna hämta ut dem utan kvittering. 

– Det är ju ammunition som avser att göra så mycket skada som möjligt, säger en källa till Dagens juridik.

Enligt källan ska man ha upptäckt att vapnen saknades för drygt en vecka sedan. 

På regeringskansliet har bland annat Stefan Löfven kontor tillsammans med flertalet andra ministrar. 

Stor tystnad kring händelsen

Rikspolischefen ska vara informerad om händelsen. Ändå vill varken polis, regeringskansliet eller Sercurias, som är ansvarig för säkerheten på Rosenbad, svara på några frågor om händelsen. 

Regeringskansliet Rosenbad
Regeringskansliet Rosenbad. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

I nuläget är det oklart hur många personer har tillgång till skåpet. Källan som har varit i kontakt med Dagens juridik uppger att vapnen troligtvis har lämnat byggnaden då man sökt igenom Regeringskansliet, utan framgång.