Emilia Lundberg, 20, försvann den 22 november.
Emilia Lundbergs släkt riktar kritik mot polisen. - Foto: Missing People, Johan Nilsson/TT

Försvunna Emilias familj kritiserar polisen: "Besvikna"

Det var inte förrän ett fynd gjordes av privatpersoner som polisen inledde en sökinsats för att återfinna försvunna Emilia Lundberg. Något som hennes familj riktar kritik mot: "Det är märkligt. Att man inte har tittat i det område hon var sist".


Den 22 november sågs 20-åriga Emilia Lundberg lämna sin lägenhet tillsammans med en person som beskrivits som "kraftigt byggd" och som hade en lång grå kappa eller jacka på sig.

Efter det var hon spårlöst försvunnen.

Fyra dagar senare inledde polisen en förundersökning om människorov. Men det dröjde en hel vecka innan innan polisen meddelade att man inte hade gjort någon operativ sökinsats på plats. 

Robert Loeffel, polisens presstalesperson för nordöstra Skåne, förklarade då att det handlade om att sökområdet var för stort. 

– Vi hade inga aktiva sök för vi visste inte var vi skulle leta. Med den information vi har haft så har man inte funnit anledning till en sökinsats, sade han till Expressen i måndags.

FIKK inledde sökning – med flera fynd

I lördags inleddes en sökning av boende i Tollarp tillsammans med föreningen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof. Under sökningen gjordes flera fynd av privatpersoner som FIKK själva tror kan ha kopplingar till försvinnandet. 

Efter att fynden hade gjorts spärrades ett område av och polisen gjorde en teknisk undersökning av platsen. 

Anhöriga kritiska till polisens agerande

Nu är anhöriga till den 20-åriga kvinnan kritiska till att polisen inte valde att inleda en sökinsats tidigare i veckan.

– Hon har ju setts gå från sin bostad innan hon försvann. Det är konstigt att man inte utgår därifrån då och söker, säger Jenny Lundberg, Emilias faster, till Expressen

Och fortsätter: 

– Det är klart vi från familjen är besvikna på hur polisens arbete hanterats.

Läs mer: Misstänkta bortförandet av Emilia Lundberg, 20, – här är allt vi vet
Läs mer: Sista iakttagelsen av försvunna 20-åriga Emilia : "Tunnklädd"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.