Greta-Thunberg-tar-paus
Greta Thunberg tar paus - Foto: Bernat Armangue/AP, Antonio Calanni/AP

Greta Thunberg tar paus: "Måste vila"

Greta Thunberg har tillbringat de senaste fyra månaderna på resande fot. Det intensiva schemat tycks dock ha satt sina spår – nu meddelar klimataktivisten att hon behöver en paus.


Greta Thunberg gav sig ut till havs i augusti för att segla till USA – sedan dess har hon inte satt sina fötter på svensk mark. 

Resandet har varvats med möten, tal och träffar med inflytelserika personer. Ja, 16-åringen har minst sagt haft ett fullspäckat schema. 

Nu verkar dock den intensiva takten ha kommit ikapp Thunberg. Genom TT meddelar klimataktivisten att hon behöver en paus.

Behöver semester 

Under fredagen var Thunberg i italienska Turin. Där hon deltog i klimatdemonstrationer och höll tal.

Efter detta är det dock dags att lägga klimatkampen åt sidan, i alla fall för stunden. 

– Jag kommer att vara hemma till jul, och efter det tar jag ett semesteruppehåll eftersom man måste vila. Annars kan man inte göra det här hela tiden, säger Thunberg till TT. 

När hon talade framför folkmassan i Turin var hon dock full av energi. 

– 2019 är nästan slut. Vi måste säkerställa att 2020 är året för handling, året då vi vänder den globala utsläppskurvan, sa hon bland annat.

Greta Thunberg i Turin. Bildkälla: Antonio Calanni/AP

Väl i Sverige väntar mamma Malena Ernman och lillasyster Beata Thunberg. Pappa Svante Thunberg har följt med Greta under resandet. 

Läs även: Nu reser Greta Thunberg hem till Sverige – saknar familjen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.