Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu reser Greta Thunberg hem till Sverige – saknar familjen

- 12/12/2019, 15:39

Greta Thunberg har inte varit i Sverige på fyra månader. Den senaste tiden har 16-åringen dock känt en stor saknad efter familjen – och nu är hon på väg hem igen.

De senaste månaderna har Greta Thunbergs liv kantats av resor, tal och viktiga möten. Hyllningarna har varit många och 16-åringens ord har nått miljontals människor världen över. 

Samtidigt tycks den intensiva takten ha satt sina spår och i flera intervjuer har Thunberg berättat om hemlängtan och saknad efter familjen.

Hårda ord mot världens makthavare 

Thunberg har tillbringat den senaste veckan i Madrid. Där har hon bland annat talat på det stora klimattoppmötet COP25 – och skällt ut världens makthavare för bristande ansvar. 

– Det är inte ledande – det är vilseledande. De flesta av åtagandena inkluderar inte flyget, sjöfart, import och export av varor eller konsumtion. De inkluderar däremot möjligheten att länder förflyttar sina utsläpp någon annanstans, sa klimataktivisten under sitt tal. 

Att ställa världsledare mot väggen tycks dock inte vara en enkel uppgift. Nu är det nämligen dags för Thunberg att ladda batterierna hemma i Sverige – med ett mindre stopp på vägen. 

Stopp i Italien innan jul i Sverige

Innan Thunberg sätter fötterna på svensk mark väntar en klimatstrejk i Italien. 

"På fredag den 13:e ser jag fram emot att ansluta till klimatstrejken i Turin, Italien, på min resa tillbaka hem! Ses på Piazza Castello, Turin 15.00!” skriver Thunberg i ett Instagram-inlägg.

Greta Thunberg
Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Därefter blir det en jul i Sverige. Då ska Thunberg återförenas med lillasyster Beata Thunberg och mamma Malena Ernman – två personer som hon saknat under sin resa. 

– Jag saknar min syster och mina hundar och min mamma. Bara vardagslivet, antar jag. Jag saknar skolan, för jag älskar att lära mig, sa 16-åringen i en intervju med The Washington Post tidigare i år.

Välkommen hem Greta!

Läs även: Greta Thunberg utsedd till "årets person" av Time Magazine