Stjäl en gran – riskera böter eller fängelse

- 17/12/2019, 10:36 -

Hård straff som böter eller fängelse kan förekomma för den som stjäl en gran. Enligt SkogsSveriges statistik har två av tre svenskar någon gång stulit en gran.

Att hugga ner en gran och stjäla i någon annans skog är ett brott. Detta kan leda till böter eller i värsta fall fängelse.

På SkogsSveriges hemsida har det framförts en enkät, och frågat “Har du någon gång knyckt en julgran?”. 68,7 procent av 2782 personer hade svarat “ja” på frågan. Det innebär att två av tre personer har någon gång stulit en gran.

Enligt kapitel 24, § 7 i rättegångsbalken, har skogsägaren rätt att ingripa ifall någon stjäl ens gran. Därefter hålla kvar personen och kontakta polis.

Stjäl en julgran, riskera böter eller fängelse
Bildkälla: Johan Nilsson // TT

Värde av 200 000 kronor

Förra veckan stals cirka 400 granar i Skåne, till ett värde av 200 000 kronor, enligt ATL.

"Vi har många entreprenörer som odlar gran och lever på det, dessutom är dom finare än dom som står fritt ute i skogen", säger Olle Adolfsson, på Holmen skogsbolag till Sveriges Radio, P4 Västernorrland.

Så om du hade några funderingar kring att stjäla en gran till jul, är det bra att tänka på att det kan bli böter eller i värsta fall fängelse.

Har du stulit en gran någon gång?