Här är Greta Thunbergs planer innan gymnasiet.
Här är Greta Thunbergs planer innan gymnasiet. - Foto: Oliver Berg AP/TT, Jaquelyn Martin AP/TT

Detta ska Greta Thunberg göra innan hon börjar gymnasiet

Till hösten väntar gymnasiestudier för Greta Thunberg, men innan dess väntar det lite saker för den unga klimataktivisten.


Det var i onsdags som Greta Thunberg slutligen kom hem till Sverige och sin hemstad Stockholm.

Den unga klimataktivisten hade då varit borta från sitt hem i hela fyra månader, deltagit i flera demonstrationer i olika länder och lyckats segla över atlanten två gånger.

Men vad väntar nu för Thunberg? Jo, till hösten börjar 16-åringen sitt första år i gymnasiet. Det efter att ha tagit ett sabbatsår för att möjliggöra den långa resan, och vad det verkar ser hon fram emot skolstarten.

– Och så saknar jag skolan faktiskt, har Greta Thunberg sagt till Expressen.

Ska vila och vara med familjen

Men det är en bit kvar till skolstarten som behöver fyllas upp med aktiviteter och saker att göra, och först väntar såklart den efterlängtade julen som bara ligger runt hörnet.

– Nu ska jag hem till jul, sedan skulle jag förmodligen vilja fortsätta resa till platser jag inte har besökt än, om jag får inbjudningar dit, har Greta Thunberg sagt till Aftonbladet.

Efter julen blir det att ta det lite piano för Thunberg, som efter sina fyra månaders långa resa nu ska ta att vila upp sig och vara med familjen, något hennes team berättat för Expressen.

Vill besöka Kina

Thunberg har tidigare berättat att hennes drömresemål är Kina. Men hon konstaterar samtidigt att det skulle bli väldigt svårt att få till någon förändring i landet.

– Kina är ju ingen demokrati. Det är därför det är så svårt att påverka Kina. Men vad vi kan göra är ju att påverka våra samhällen som vi lever i, då skulle Kina till slut tvingas att följa efter. För ekonomiskt är Kina beroende av resten av världen, berättar Greta Thunberg i en intervju med Dagens Nyheter.

Huruvida Thunberg besöker Kina eller ej under 2020, det är ännu oklart.

MER: Pastor till attack mot Greta Thunberg: "Behöver Jesus"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!