Fem faror som sker under jul
Vi har samlat fem faror som du kan tänka på under jul. - Foto: Bildkälla: Shutterstock

5 farliga saker med julen du kanske inte tänker på

Julen innebär en hel del skratt med släkten, mat och tända ljus, samtidigt som det innebär en hel del faror. Vi har samlat fem riktigt farliga saker med julen som du kanske inte tänker på.


Fler svenskar dör under veckorna kring årsskiftet än vid något annat månadsskifte, visar siffror som Socialstyrelsen har tagit fram för TT, enligt SVT. Här är fem faror du kanske inte tänkt på.

1. Fet mat 

Att äta för mycket av julmaten kan leda till farliga sjukdomar även vara ett problem för magen och leda till olika former av obehag, som exempel illamående, uppblåsthet eller orolig mage, enligt Vesteralens Naturprodukter AS

2. Strömming 

Strömming är en del av julmaten, och den innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och polyklorerade bifenyler. För barn eller kvinnor som vill bli eller är gravida är det extra farligt att få i sig av dessa miljögifter, enligt Livsmedelsverket.

3. Hala vägar 

Det blir många trafikolyckor under julafton och på juldagen just för att många reser och kanske inte är vana vid det hala väglaget eller om det snöar. Under november 2019 omkom 14 personer och 1 297 personer skadades i vägtrafiken, enligt Transportstyrelsen.

4. Julstress 

Forskning visar att hjärtinfarkter ökar med hela 37 procent i Sverige under julafton, anledningarna kan bero på social stress, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus till Hjärt-Lungfonden.

5. Bränder 

Mörkare årstider innebär ofta mys och fler tända ljus. Tänk därför på brandsäkerheten i hemmet. Det sker 40 procent fler bränder i svenska hem i december jämfört med snittet under övriga året, enligt Trygg-Hansas skadestatistik.

Bildkälla: Shutterstock
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.