IS-atervandare-har-forhorts
IS återvändare har förhörts - Foto: Johan Nilsson/TT, Shutterstock, STR/AP

Polisen har förhört 30 IS-återvändare: "Traumatiserade"

I två har polisen i Göteborg förhört misstänkta IS-återvändare. Nu berättar Tomas Collin, gruppchef för lokalpolisområdet Nordost, att de flesta verkar vara vanliga människor med familj, barn och jobb.


I slutet av 2011 började män och kvinnor bosatta i Sverige resa till IS-kontrollerade områden för att ansluta till jihadistiska grupper.

Totalt reste cirka 300 personer från Sverige till striderna i Syrien. År 2016 blev det olagligt i Sverige att ansluta till terrorgrupper. 

Nu har polisen i Göteborg tillbringat två år med att förhöra ett 30-tal misstänkta IS-återvändare. 

Nu berättar Tomas Collin, gruppchef för lokalpolisområdet i Nordost, om deras upptäckter. 

"Kanske blir grundlurade" 

Polisen i Göteborg har fått tillgång till Säkerhetspolisens lista över personer som misstänks ha rest till, eller försökt resa till, IS-kontrollerade områden. 

I området Nordost har polisen valt ett nytt angreppssätt för att få reda på information– att lära känna de misstänkta personerna. 

– Om man tar en kopp kaffe eller te med en person, ganska förutsättningslöst, får man en ganska bra bild av deras sinnestillstånd. Det kan vara väldigt värdefullt för oss, säger Collin till Dagens Nyheter. 

Han fortsätter:

– Sedan förstår vi också att vi kanske blir grundlurade, de kan mycket väl undanhålla en massa information. Men om alternativet är att inte göra något alls, då är detta mycket bättre. 

Många mår dåligt 

Syftet med insatsen är inte bara att utreda brott utan även att bedöma personernas psykiska mående.  

– Vissa uttryckte att de var traumatiserade och mådde dåligt. I några fall kunde vi lotsa dem vidare till psykiatrin. Andra kändes som att de levde ordnade liv. De hade lämnat det där bakom sig och såg framåt, berättar Collin för Dagens Nyheter. 

Han berättar att vissa av personerna dock fortsatt uttrycka radikala åsikter. Han betonar att all information från förhören har förts vidare till Säpo. 

Bildkälla: Achmad Ibrahim/AP

Samarbetsvilliga

Gruppchefens övergripande uppfattning om de misstänkta IS-återvändarna är att de flesta verkar vara "vanliga människor med familj, barn och jobb".

Majoriteten ska vara i 20-årsåldern och en tredjedel av dem kvinnor. Collin menar även att de flesta har varit samarbetsvilliga. 

Förundersökning om krigsbrott

I ett av fallen har samtalen lett till att en förundersökning om krigsbrott har väckts. 

Brottet som personen misstänks för beskrivs som "brott mot mänskligheten", skriver Dagens Nyheter

Läs även: Nya danska lagen: IS-resenärer kan fråntas sitt medborgarskap

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.