Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Röda korset: Ensamkommande säljer sex för sovplatser

- 30/01/2020, 13:32
Röda Korset: Ensamkommande far illa.

En enkät från Röda Korset visar att många ensamkommande far illa.

Foto: David Clarke / Unsplash. Fredrik Sandberg / TT /

En rapport från Röda korset visa att allt fler ensamkommande utnyttjas för sex, kriminalitet eller slavarbete. Var tredje ska ha gjort saker mot sin vilja för pengar​ och mer än var femte ska ha utfört sexuella tjänster.

Antalet ensamkommande som utnyttjas för sex, kriminalitet eller arbete ökar. Det visar en ny enkät från Röda Korset

I takt med allt fler hamnar utanför samhällets skyddsnät så ökar utsattheten bland ensamkommande barn och unga, menar organisationen. 

Faller mellan stolarna

Enligt rapporten handlar det om att många ensamkommande blir hemlösa då ingen instans anser att de ansvarar för hjälpa gruppen hitta en boendeplats. 

– För två–tre år sedan var det väldigt mycket färre som var i den här situationen, för då hade de inte blivit åldersuppskrivna eller fyllt 18 år och gått ifrån det kommunala ansvaret. Nu ser vi hur det här tilltar, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda Korset, till SVT.

Mer än var tredje har gjort saker mot sin vilja för pengar

I enkäten, som besvarades i maj förra året av 103 ensamkommande som sökt sig till en frivilligorganisation, uppgav var femte av de svarande att de sovit utomhus natten innan enkätdagen. 

Vidare uppgav  38,5 procent att de gjort saker mot sin vilja för att de behövt boende eller pengar. 

Sex i utbyte mot sovplats

Säng
Foto: Adam Wrafter / SvD / TT /

Mer än en femtedel av de svarande uppgav att de behövt utföra sexuella handlingar. 

”Ungdomar sitter fast i relationer med gamla kvinnor och män som de måste ligga med på natten. Ett 20-tal har berättat här att de utnyttjats sexuellt och är fast i relationer.” skriver en person i enkäten.

Rekryteras av kriminella gäng: "ingen som saknar en död papperslös"

Gäng
Kriminella gäng riktar in sig på ensamkommande. Foto: Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Enligt Röda Korset ska det också finnas uppgifter om att kriminella gäng riktar in sig på och rekryterar ensamkommande, skriver SVT. 

”Om de dödar en papperslös är det ingen som saknar en” skriver en svarande i enkäten.

Gruppen ska också hamna i slavarbete på  för en sovplats på golvet, rapporterar Röda Korset. 

Lösningen: Pengar till kommunerna 

En av de lösningar som Röda Korset vill verkställa är att man nationellt samordnar sig i ansvaret över de ensamkommande. 

Martin Ärnlöv tar upp att kommunerna behöver tydliga och konkreta uppdrag och också finansiering för att kunna lösa boendesituationen för gruppen. 

Gått bra för en stor grupp ensamkommande

Sjuksköterska
Foto: Isabell Höjman / TT

Samtidigt vill han lyfta att det faktiskt gått väldigt bra för en stor andel av de som anlänt i Sverige som ensamkommande barn. 

– De utbildar sig till kockar, undersköterskor, de tar körkort, de får sina första extraknäck. De har kommit in och blivit aktiva deltagare i det svenska samhället, säger han till SVT