Jimmie Åkessons ord om Hedí Fried: "Vet inte om hon tror på det själv"

- 30/01/2020, 22:50 -

Den 20 januari skrev förintelseöverlevaren Hédi Fried en debattartikel i Dagens Nyheter. Där kritiserar Fried bland annat att Sverigedemokraterna bjudits in till en ceremoni för Förintelsens minnesdag. Nu svarar Jimmie Åkesson på kritiken.

Deutsche VolksunionDen 23 januari höll riksdagsnätverket "Minnet av Förintelsen" en minnesstund i riksdagen med anledning av att det gått 75 år sen nazisternas förintelseläger Auschwitz befriades.

I år var det tänkt att Sverigedemokraterna för första gången skulle närvara vid minnesstunden, något som förintelseöverlevaren Heidi Fried riktade stark kritik mot. 

Frieds kritik

I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserar Fried beslutet och Sverigedemokraterna på stort. 

Bland annat skriver Fried att Sverigedemokraterna är avlade av samma ideologi som ledde till att miljontals människor dog under Förintelsen. 

"Okej. SD är inte antisemiter, det är islam de är emot. Kruxet är bara att de muslimska, arabisktalande invandrare som inte får finnas i Sverige, också är semiter", skriver hon bland annat.

Nu svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson på kritiken, och han menar att han inte alls kan förstå Frieds reaktion. 

Hedí Fried
Bildkälla: Naina Helén Jåma/TT

"Politiska intressen" 

Det är i TV4:as "Efter fem" som Åkesson uttalar sig om situationen. 

Där säger han att Frieds kritik bygger på "felaktiga premisser". Han antyder även att det kan finnas en baktanke med hennes ord. 

– Jag vet inte om hon tror på det själv eller om hon används av politiska intressen, säger Åkesson i intervjun. 

Han säger även att partikamraten Björn Söder "kanske är riksdagens främsta Israelvän". 

Poserade med nazi-soldat

TV4:s Ulf Kristoffersson visar då upp en bild på en ung Björn Söder som poserar med den högerextrema tyska politikern Franz Schönhuber

– Det där var länge sen, det var 1998. Han var en tysk politiker. Många tyska politiker har haft den här bakgrunden för att de var födda i fel tid. 

Schönhuber slogs inte bara för nazisterna under kriget, även senare i livet hade han kopplingar till högerextrema och ultranationalistiska tyska rörelser. 

1998, när bilden togs, var har medlem i Deutsche Volksunion, som senare gick ihop med högerextrema NDP. 

Men Åkesson menar att han inte har så bra koll på det.

– Jag vet väldigt lite om det, säger Åkesson i intervjun. 

Grundades av högerextrema

Sverigedemokraterna grundades 1988 – bland medlemmarna på det mötet fanns en person som varit med i nazityska Waffen SS under andra världskriget. 

Med bland grundarna fanns också personer med bakgrund i Bevara Sverige Svenskt och det nazistiska Nordiska Rikspartiet, enligt Expo

Läs även: Löfven rasar mot Kristersson: "Bottenlöst omoraliskt"