Löfven rasar mot Kristersson: "Bottenlöst omoraliskt"

- 08/12/2019, 14:50 -

I veckan träffades Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson för ett privat möte – trots att han lovat förintelseöverlevaren Hédi Fried att inte närma sig partiet. Nu rasar statsminister Stefan Löfven över det brutna löftet.

Inför riksdagsvalet 2018 träffade den moderata partiledaren Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Hédi Fried – och lovade henne att aldrig närma sig Sverigedemokraterna. 

Under onsdagen träffade dock Kristersson SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett privat möte, något som fick Hédi Fried att öppet berätta om sin besvikelse i en intervju med Dagens Nyheter. 

Nu ger sig även statsminister Stefan Löfven in i debatten – och hoppar på kritiktåget mot Ulf Kristersson.  

Kristersson positiv efter mötet med Åkesson

Veckans samtal mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är det första enskilda mötet mellan de två partiledarna. 

Efter samtalet lyfte Kristersson upp träffen som något positivt och beskrev hur han och SD-ledaren tänker lika i många frågor: 

"Vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen", skrev Ulf Kristersson på Facebook efter samtalet.

Hédi Fried visar missnöje 

Någon som inte har samma positiva bild av mötet är förintelseöverlevaren Hédi Fried. 

I en intervju med Dagens Nyheter påpekar hon att Ulf Kristersson lovade henne att aldrig ha något samröre med Sverigedemokraterna. 

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygglig”. Människor är så naiva, förklarar Hédi Fried för Dagens Nyheter.

Hédi Fried
Bildkälla: Naina Helén Jåma/TT

"Historiens dom kommer bli hård" 

Nu har även statsminister Stefan Löfven tagit ton. I ett Facebook-inlägg riktar han skarp kritik mot Ulf Kristerssons beteende: 

"Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård", skriver han bland annat i inlägget. 

Stefan Löfven kritiserar Ulf Kristersson
Bildkälla: Facebook/Stefan Löfven

Hédi Fried överlevde två förintelseläger 

Hédi Fried är idag 95 år gammal. Hon kom till Sverige 1945 efter att ha överlevt både Auschwitz och Bergen-Belsen. 

Sedan dess har hon varit en aktiv opinionsbildare i frågor om rasism och mänskliga rättigheter. 

Läs även: Löfvens syrliga kommentar – efter mötet mellan Kristersson och Åkesson