Gunnar Larsson (SD) mejlade videor på en dansande Adolf Hitler. (AP & Christine Olsson/TT)
Gunnar Larsson (SD) mejlade videor på en dansande Adolf Hitler. (AP & Christine Olsson/TT)

SD-politiker skickade Hitler-video – utreds av partiet

Gunnar Larsson (SD) har mejlat videor på Adolf Hitler och annat innehåll som kan tolkas som rasistiskt till partikollegor. Nu utreds han av partiet.


Sverigedemokraten Gunnar Larsson sitter i kommunfullmäktige i Knivsta och har tidigare suttit på tunga positioner inom partiet.

Nu har han hamnat i rejält blåsväder. Det på grund av mejl han ska ha skickat till andra sverigedemokrater i Uppland.

DANSADE HITLER OCH KKK

Mejlen innehåller bland annat videoklipp från andra världskriget där tyska flygplan bombar en moské, följt av en dansade Adolf Hitler.

Han ska också ha vidarebefordrat låtar där Ku Klux Klan-sympatisörer sjunger "N-ordet".

Sverigedemokraterna startar nu en intern utredning mot Gunnar Larsson. (Janerik Henriksson/TT)

"FÖRSTOD INTE BUDSKAPET"

Gunnar Larsson bekräftar att han skickat mejlen, men menar att han inte förstod budskapet och skickat vidare mejlen i syfte att förstå dem bättre.

– Det stämmer att jag har skickat det vidare för att få klokskap och veta var det kommer ifrån. Det är som en faktakontroll att jag skickade det vidare, säger Gunnar Larsson till P4 Uppland.

SD STARTAR UTREDNING

Nu har Sverigedemokraterna startat en intern utredning. SD skriver i ett mejl till P4 Uppland att partiet har "nolltolerans mot rasism" och att det "inte är acceptabelt att sprida innehåll av denna karaktär.

– Uppgifterna är allvarliga och kommer leda till intern utredning, skriver SD:s pressekreterare Christian Krappedal i mejlet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.