Riksdagsman vill att gangsterrap förbjuds på svenska fritidsgårdar. (Adam Ihse & Henrik Montgomery/TT)
Riksdagsman vill att gangsterrap förbjuds på svenska fritidsgårdar. (Adam Ihse & Henrik Montgomery/TT)

S-politikern vill förbjuda gangsterrap på fritidsgårdar

Riksdagsledamoten Gustaf Lantz (S) säger i en debatt i SVT att han vill förbjuda gangsterrap på fritidsgårdar. Han menar att musiken uppmuntrar till kriminalitet.


I gårdagens avsnitt av "Veckans brott" i SVT debatteras den så kallade "gangsterrappen" – en alltmer populär subgenre av hip-hop. 

På Spotify domineras just nu de svenska topplistorna av gangsterrappare som Greekazo, Dree Low och Yasin. Låtämnena handlar vanligtvis om vapen, pengar och droger.

De som försvarar genren menar att artisterna rappar om sin verklighet, att de endast beskriver vad de själva sett och upplevt. Men kritiker menar att musikstilen är våldsförhärligande och kan leda till brott.

Gustaf Lantz vill se ett förbud mot gangsterrap på svenska fritidsgårdar. (riksdagen.se)

"SEXISTISKA TEXTER"

En av dessa kritiker är den socialdemokratiske riksdagsledamoten Gustaf Lantz. Han sitter i justitieutskottet och vill att gangsterrap ska förbjudas på svenska fritidsgårdar.

– Jag tycker det är väldigt provocerande. Det bär ett våldsbejakande budskap och har ofta kvinnofientliga och sexistiska texter, säger Gustaf Lantz i "Veckans brott".

Nadim Ghazale är polis i Borås och anser att debatten är "vår tids moralpanik". Han ser gangsterrappen som en musikgenre och kulturyttring.

– Jag ser problemen med genren, men förstår också att rapparna behöver visa och skildra det som sker i förorterna, säger Nadim Ghazale i "Veckans brott".

Många av artisterna kommer från förorten och utsatta områden. (Maja Suslin/TT)

"SJÄLVSKADEBETEENDE FÖR SAMHÄLLET"

Gustaf Lantz menar att gangsterrappen glorifierar den kriminella livsstilen. 

Han beskriver det som ett självskadebeteende för samhället att satsa stora pengar på att bli av med skjutningarna och samtidigt ha fritidsgårdar som understödjer budskapet.

– Unga på fritidsgårdar lyssnar på musiken och budskapet sanktionernas därmed av skattepengar, säger Gustaf Lantz i "Veckans brott".

Han argumenterar att omgivningens tolerans för ett kriminellt beteende är en riskfaktor och att genrens ökande status blir att mer lockande för mottagliga unga.

"INGEN LÄNK MELLAN BROTT OCH RAP"

Kriminologen Christoffer Carlsson håller inte med. Han säger i programmet att gangsterrappen inte är något riktigt problem och forskning visat att den inte har någon rekryterande effekt.

–  Det finns ingen länk mellan att lyssna på musiken och själv begå den här typen av brott. Begår du brott beror det på andra faktorer än att du lyssnat på gangsterrap, säger Christoffer Carlsson i "Veckans brott".

I programmet intervjuades också rapparen 1.Cuz. Han håller med om att gangsterrappen romantiserar kriminalitet, men att även annat gör det också. Till exempel boken "Snabba cash" och våldsamma tv-spel. 

Här kan du läsa mer om 1.Cuz.

/
/
Rap
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lyssnar du på gangsterrap?
Tack för din röst!