Butikerna slår larm: Baconbrist i Sverige

- 06/02/2020, 08:56 -

Sverige har inte haft så här ont om fläskkött på över 40 år. I flera matbutiker har det varit slutsålt på bacon i flera veckor.

Sveriges Radio rapporterar om att stora delar av matbutikskedjornas lager av fläskkött praktiskt taget är helt slut. Vilket har lett till att butiker fått sätta upp skyltar för att informera om baconbristen.

Majan PenseCoop Sverige säger att hon aldrig varit med om något liknande och att allt kött som finns på lager går direkt ut i butiken. Hon ger fyra anledningar till avsaknaden av grisköttet.

– 2018 års torka påverkar fortfarande, svinpesten i Kina, en ökad efterfrågan på svenskt griskött och den långa julledigheten, säger Majan Pense till SR.

LEDER TILL HÖGRE PRISER

Detta innebär att kunder kan räkna med färre kampanjer och extrapriser på exempelvis bacon och blandfärs under det närmaste halvåret.

Branschföreträdare som SR har pratat med säger att situationen även kommer påverka sommarens grillning. Bristen på vissa styckningsdelar innebär att det kommer råda brist på några av de mest populära grillbitarna.