Torsdag 9 Dec
Stockholm

Rolf, 54, bytte namn till favoritlaget – heter nu Newcastle

Rolf bytte namn till favoritlaget Newcastle. (Foto: Privat)
Rolf bytte namn till favoritlaget Newcastle. (Foto: Privat). Foto:

Rolf Corneliusson från Öckerö utanför Göteborg har fått tillstånd av kammarrätten att byta namn till favoritlaget. Han heter numera Newcastle i förnamn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var när Stryktipset fyllde 50 år ifjol som idén föddes. Då arrangerade Svenska Spel en tävling för att hitta svenskar med namn efter favoritlaget.

Newcastle United hade ingen representation bland svenskarna och det kunde inte Rolf Corneliusson, från Öckerö utanför Göteborg, leva med. Han ansökte om namnbyte och vann sedermera tävlingen.

Rolf Corneliusson har varit en livslång supporter av Newcastle United. (Foto: Privat)

Namnbytet gick dock inte igenom hos Skatteverket vilket gjorde Rolf heligt förbannad.

– Jag var mycket irriterad. Folk heter ju Bajen och Gnaget och allt möjligt, så varför skulle inte jag kunna heta Newcastle, säger Rolf Corneliusson till Nyheter24.

FAN SEDAN 60-TALET

Supporterskapet tog sin början redan på 1960-talet. Rolfs pappa arbetade som fiskare ute på Nordsjön utanför staden Newcastle och tog med sonen på matcher.

1969 vann laget sin senaste stora titel, dåvarande Mässcupen, idag känd som Europa League och tidigare UEFA-cupen. Det var då Newcastle-besattheten tog fart på allvar för Rolf.

Det börjades redan i unga år. (Foto: Privat)

– Jag har sett dem live säkert över 100 gånger, trots att vi aldrig vinner nåt. Jag har lugnat mig något på senare år, men tokfanatisk det är jag.

Även om inte laget vinner så mycket längre - Newcastle ligger för närvarande i mitten av den engelska ligatabellen - så har Rolf Corneliusson nyligen tagit en stor seger.

VANN I KAMMARRÄTTEN

Han vann nämligen över Skatteverket och folkbokföringen efter att ha överklagat deras beslut i kammarrätten. Och nu kan han stolt titulera sig som Newcastle Corneliusson.

Rolf berättar att det har varit väldigt mycket uppmärksamhet kring detta. Tidningar har ringt från alla olika håll i världen, alltifrån Indien till Nya Zeeland.

Han har gjort intervjuer i två engelska tidningar och även klubbens ägare, Mike Ashley, har hört av sig till Rolf. 

Rolf målar Alan Shearer, klubbens största genom tiderna. (Foto: Privat)

Han har svårt att förstå hur mycket det har varit, och beskriver det hela som "sjukt, men kul". Han får frågan hur reaktionerna på namnbytet har varit här hemma.

– Kompisarna är inte ett dugg förvånade, de har kallat mig Newcastle sen tidernas begynnelse ändå.

Det verkar kompisarna få fortsätta att göra även i framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela