Söndag 9 Maj
Stockholm

Experten: Så stor är chansen att överleva om du får coronaviruset

Experten förklarar hur stor chans man har att överleva coronaviruset
Experten förklarar hur stor chans man har att överleva coronaviruset. Foto: AP/TT

Hur stor chans är det egentligen att man överlever om man blir smittad av coronaviruset 2019-nCoV? Det reder en expert ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Över tusen personer har mist sitt liv till följd av att ha smittats av det kinesiska coronaviruset som sedan slutet av 2019 till mestadels härjat i Kina, men nu spridit sig till andra delar av världen.

I och med att smittan spridit sig är det många som är oroliga för vad som kan hända om man själv insjuknar i viruset. 

På grund av bland annat den orsaken beslutade sig forskaren Peter Ben Embarek, som jobbar för Världshälsoorganisationen (WHO), att svara på folks frågor och funderingar om viruset.

Smittan började i Wuhan i Kina. Bildkälla: AP/TT

"Extremt goda"

Det är på sajten Reddit som Embarek får frågan om hur chanserna ser ut att överleva viruset och hur det behandlas.

– Extremt goda. De flesta kommer bara att uppleva en relativt mild sjukdom. Men även en liten proportion av alla allvarliga fall kan bli substantiella siffror när den den smittade populationen är väldigt stor, svarar Embarek. 

"Vi kan inte förutspå hur dessa sjukdomar utvecklar sig"

I frågestunden får Embarek även frågan om hur oroliga vi egentligen ska vara. Och enligt honom bör man alltid vara orolig när folk dör av en ny sjukdom – men man ska helst inte få panik.

– Varje gång det kommer fram en ny sjukdom som gör folk sjuka, vissa allvarligt sjuka, och att vissa dör så borde vi vara oroliga, säger Embarek och fortsätter:

– Hur som helst, vi kan inte förutspå hur dessa sjukdomar utvecklar sig. Vissa, så som SARS, försvinner efter sex månader. Andra kan vara mycket värre. Men oftast är det så att panik och överreaktioner kan skada mer än sjukdomen själv.

MER: Postnord stoppar alla paket från Kina – på grund av coronaviruset

Kommentera
Kopiera länk
Dela